Byggindustrin
3 min lästid

Skyskrapeutvecklare stäms på 2,1 miljarder

11:e oktober 2021, 06:32
Skyskrapeutvecklare stäms på 2,1 miljarder
Det över 400 meter höga bostadshuset på 432 Park Avenue. Foto: Maciek Lulko / Flickr, (CC BY-NC 2.0)
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

De boende i en av New Yorks högsta bostadskyskrapa på 432 Park Avenue har lämnat in stämningsansökan mot bostadsutvecklarna CIM Group och Macklowe Properties för över 1500 design- och konstruktionsfel som de menar gjort deras liv till en levande mardröm.

Sex år efter det att den över 400 meter höga skyskrapan på 432 Park Avenue stod klar vittnar flera av de boende om hisskaos, buller och översvämningar. Enligt den stämningsansökan som nu lämnats in till New Yorks högsta domstol begär lägenhetsägarna totalt 250 miljoner dollar, cirka 2,1 miljarder kronor.

En av felanmälningarna härleds till husets största konkurrensfördel – dess höjd. De boende ska enligt ansökan vid flera tillfällen varit instängda i byggnadens hissar på grund av det svaj som uppstår i hus av den höjden.

I stämningsansökan framgår det även att VVS-systemet har allvarliga fel och brister som orsakat skador för flera miljoner kronor. En översvämning ska dessutom ha inaktiverat två av byggnadens hissar i ” flera veckor”.

En boende har kallat knarrandet i byggnadens väggar som ”oacceptabelt” som gjort det svårt att sova, framför allt vid dåligt väder. En annan boende säger att papperskorgen ”låter som en bomb” varje gång man slänger soporna.

Stämningen avser beräknad reparationskostnad för de 1500 design- och konstruktionsfel som identifierats av det besiktningsföretag som anlitats av lägenhetsstyrelsen. Många av bristerna beskrivs som ”livssäkerhetsfrågor”.

När skrapan byggdes var det världens högsta bostadshus. Foto: Maciek Lulko / Flickr, (CC BY-NC 2.0)

Skadeståndet kan stiga, enligt Jonathan Adelsberg, advokat på Herrick Feinstein som representerar lägenhetsstyrelsen.

“Det är nästan som att skala en lök”, säger han i en kommentar till New York Times och hänvisar till ytterligare defekter som kan väntas upptäckas. “Det är ett pågående arbete för att ta reda på vad som är fel”, säger han.

När skrapan byggdes var det världens högsta bostadshus. Utsikten över Central Park beskrivs som storslagen och många kändisar har lockats att köpa en av de 104 lägenheter som ryms i skrapan på 100 våningar, som ligger på en eftertraktad adress i området som kallas Billionaires Row.

Några av köparna är Jennifer Lopez och Alex Rodriquez som köpte en lägenhet på 4000 kvadratmeter för 15,3 miljoner dollar (129 miljoner kronor). Våningen på den 96:e våningen köptes av den saudiske detaljhandelmagnaten Fawaz Alhokair för 88 miljoner dollar (741 miljoner kronor)

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0