Byggindustrin
2 min lästid

Entreprenör kräver beställare på 2,5 miljoner

5:e oktober 2021, 13:19
Entreprenör kräver beställare på 2,5 miljoner
Genrebild. Bild: Creative Commons / Pixabay
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Enköpings kommun gav Andersson Company Byggnads AB i uppgift att bygga det nya samsjuklighetsboendet i Örsundsbro.

Nu hamnar de i domstol – entreprenören anser att kommunen gett falska uppgifter.

– Att bli stämd av en entreprenör hör inte till vanligheterna för kommunen, säger Rickard Westlöf, enhetschef på fastighetsavdelningen till Enköpings-Posten.

Det var i augusti 2019 som entreprenören Andersson Company Byggnads AB inledde bygget av det nya samsjuklighetsboendet Enberga boende, på uppdrag av Enköpings kommun. Projektet avslutades i november 2020 till ett värde av 30 miljoner.

Den 30 september i år stämmer Andersson Company Byggnads AB – då de anser att kommunen lämnat osanna uppgifter. Drygt 2,5 miljoner kräver entreprenören av Enköpings kommun och nu tar man hjälp av tingsrätten i hopp om att få ut pengarna.

Andersson Company Byggnads AB och kommunen är oeniga om saker i avtalet, vilket resulterade i att entreprenören inte fick betalt för det. Främst handlar konflikten om storleken på den yta med naturmark som entreprenören skulle återställa efter sig. Det handlar även om elanvändningen under byggtiden – elen ska inte ha anslutits vid den tidpunkt som först utlovats. Därför behövde Andersson Company Byggnads AB hyra in ett dieselaggregat med tillhörande utrustning.

Har inte kunnat komma överens

Andersson Companys advokat uppger i sin stämningsansökan att merkostnaderna som orsakats av att kommunen bär ansvaret för deras felaktiga uppgifter felaktiga uppgifter, enligt Enköpings-Posten.

Nu har kommunen sju dagar på sig att inkomma med ett skriftligt svar till tingsrätten om hur de ställer sig till det ekonomiska kravet.

– Ekonomiska diskussioner har vi ofta i alla projekt men vi brukar kunna lösa dem. Vi har försökt att komma överens även i det här fallet men inte lyckats. Vi står helt enkelt för långt ifrån varandra, säger Rickard Westlöf till Enköpings-Posten.

Kommunjuristen har hand om frågan och Rickard Westlöf tror att kommunen kommer välja att begära anstånd med att svara. Samtidigt menar han att det finns fördelar med att en opartisk domstol avgör frågan.

Text av Rebecca Bornlid Lesseur

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0