Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
NSG Group har lyckats tillverka arkitekturglas med hjälp av vätgas på sin anläggning i St Helens, Storbritannien, vid det första testet i världen någonsin.
Det tre veckor långa testet i slutet av augusti genomfördes på Greengate fabriken i St Helens. Syftet med testet var att visa att ugnen, där glasråvarorna värms upp till cirka 1600 °C, kan producera glas på ett säkert sätt vid full produktion utan att produktkvaliteten påverkas, enligt ett pressmeddelande från Pilkington.
En övergång från naturgas till vätgas för att driva floatglasugnar, vilka står för majoriteten av koncernens totala koldioxidutsläpp, skulle innebära kraftigt reducerade koldioxidutsläpp. Därmed är testet ett viktigt steg i koncernens planer för att minska koldioxidutsläppen.
– Testet var en betydande framgång. Det visar att vätgas fungerar lika bra som naturgas för att uppnå utmärkt smältprestanda och att ugnen kan producera med kraftigt reducerade koldioxidutsläpp, säger Matt Buckley, VD för Pilkington UK Ltd.
Floatglasprocessen utvecklades i St Helens 1952 och revolutionerade hur planglas tillverkas runt om i världen. Nu, 70 år senare, representerar detta test ytterligare en viktig milstolpe för den globala glasindustrin.
Under testet levererades vätgasen i tankbilar men på längre sikt kan en stabil tillförsel av vätgas, genom ett nätverk av pipelines till viktiga industriområden, möjliggöra en fullständig övergång till vätgasdriven glastillverkning.
Framåt har NSG Group bland annat följande målsättningar:
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB