Byggindustrin
2 min lästid

Ny simhall får 7600 kvadratmeter sedumtak

24:e september 2021, 11:00
Ny simhall får 7600 kvadratmeter sedumtak
Sedumtak, Lejonfastigheter.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Just nu läggs en stor sedummatta på taket över Linköpings nya simhall. Totalt ska 7600 kvadratmeter täckas med växter, vilket bidrar till en kolsänka som motsvarar koldioxidutsläpp från en bilresa på 6 840 mil.

Arbetet med projekt Tinnerbäcksbadet är i full gång och just nu byggs det på samtliga våningsplan. Bland annat sker installations- och ytskiktsarbeten, murning av väggar i relaxen på plan 12, byggnation av väggar i administrativa delar på plan 11 samt täthetsarbeten i bassängerna innan kakelsättningen påbörjas. Samtidigt anläggs sedum på yttertaket.

– Det kan nästan liknas vid ett effektivt lagarbete i en myrstack, säger Christian Dahlén, Lejonfastigheters projektchef och beställarombud, i ett pressmeddelande.

Totalt ska 7 600 kvadratmeter tak täckas med en matta av tåliga och lättskötta växter, odlade i Småland. Innan september månads slut beräknas hela hela yttertaket vara täckt av sedum.

– Det är den stora takytan som täcks, den mindre ytan ovanför relaxen kommer istället att förses med solceller, berättar Dahlén.

Att använda sedum som takbeläggning har flera fördelar. Dels fördröjer det regnvattnet innan det går ut i dagvattenledningarna, vilket minskar risken för översvämningar vid kraftig nederbörd. Dels renas regnvattnet när det filtreras genom växtligheten. Sedumet ger också en välbehövlig plats till insekter i stadsmiljön, exempelvis bin.

– Det är dessutom väldigt vackert. Det är en fin vy som breder ut sig när man står på terrassen och ser ut över havet av sedum, med Linköpings skyline som kuliss, säger han.

I växtmattan inkluderas små bitar av biokol, vilket sätter fart på mikroorganismerna och förbättrar både jordstrukturen och förmågan att hålla vatten och näring. Och kanske bäst av allt, sedumtak bildar en kolsänka som fångar upp koldioxid från atmosfären.

– Den takyta vi täcker nu bidrar till en kolsänka som motsvarar koldioxidutsläpp från en bilresa på 6 840 mil!

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0