Byggindustrin
2 min lästid

Lindab säljer sin verksamhet för stålbyggnader

23:e september 2021, 16:20
Lindab säljer sin verksamhet för stålbyggnader
Foto: Lindab
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Lindab säljer sitt affärsområde Building Systems, vilket är bolagets verksamhet för stålbyggnader under varumärket Astron som omsatte 946 miljoner kronor förra året. Köpare är det franska byggbolaget Groupe Briand. Detta framgår av ett pressmeddelande.

Astron har verkat som ett självständigt affärsområde inom Lindab vars primära fokus är ventilation. Under 2020 var verksamhetens omsättning 946 MSEK, vilket motsvarade ca 10 procent av Lindabs totala omsättning. Den justerade rörelsemarginalen var 5,9 procent, jämfört med Lindabs justerade rörelsemarginal på 10,0 procent för helåret 2020.

– Astron har förbättrat lönsamheten under de senaste åren och de har en attraktiv produktportfölj och en kompetent ledning. Vi är övertygade om att Groupe Briand är rätt ägare för att ta verksamheten till nästa nivå tack vare sin långa erfarenhet från liknande verksamhet. Lindab kommer nu satsa med full kraft inom de växande affärsområdena Ventilation Systems och Profile Systems, säger Ola Ringdahl, VD och Koncernchef för Lindab.

Groupe Briand har 70 års erfarenhet av uppförande av byggnader i stål, cement och trä. De har främst verksamhet i Frankrike och ser förvärvet av Astron som en möjlighet att expandera till fler länder i Europa. Efter avyttringen kommer affärsområdet Ventilation Systems att utgöra cirka två tredjedelar av Lindabs omsättning och affärsområde Profile System ca en tredjedel av omsättningen.

– Vår prioritering för framtiden är inom ventilation i Europa. Det är huvudsakligen inom affärsområdet Ventilation Systems som vi genomför vårt omfattande investeringsprogram och våra förvärv. Efter avyttringen kommer vi att ha kvar två affärsområden som är väl integrerade med varandra och där Lindab har rätt kompetens för att nu ytterligare öka både omsättning och lönsamhet, säger Ola Ringdahl.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0