Byggindustrin
2 min lästid

Byggstart för Göteborgs nya forskningsanläggning

23:e september 2021, 13:19
Byggstart för Göteborgs nya forskningsanläggning
Byggplats SEEL på Gateway Säve. Foto: Castellum / Sofia Sabel
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Nu har bygget av Sveriges största testanläggning för elektromobilitet – SEEL, startat på Gateway Säve i Göteborg. Det framgår av ett pressmeddelande. Satsningen ska flytta fram positionerna för svensk forskning och stärka samarbetet kring utvecklingen av fossilfria, hållbara transportmedel – som eldrivna fordon, fartyg och flygplan.

Vid SEEL, som står för Swedish Electric Transport Laboratory, ska nästa generations hållbara lösningar inom alla områden relevanta för elektrifierade transporter utvecklas.

– Det är roligt att äntligen kunna starta byggnationen av SEEL på Gateway Säve som kan komma till stor glädje inte bara för Sverige, utan för hela världen om vi gör det rätt. Sverige har de bästa förutsättningar i världen genom den goda samverkan vi har här. Vi kan vara ett av de länder som visar vägen framåt, säger Näringsminister Ibrahim Baylan.

Den nya anläggningen kommer omfatta 13 300 kvadratmeter och väntas vara färdigbyggd under 2023. Bygger vid platsen gör Vestia och byggherre för projektet är Castellum som även äger Gateway Säve. Mariette Hilmersson, vd för Castellum Väst, berättar att SEEL passar väl in i företagets planer för området.

– Vi vill göra Gateway Säve till ett världsledande nav för utveckling av morgondagens hållbara mobilitet. Genom att samla många olika aktörer och kompetenser på en och samma plats skapar vi förutsättningar för ett effektivt kunskapsutbyte och nya fruktbara samarbeten som behövs för att öka takten i omställningsarbetet. Etableringen av SEEL är ett stort och viktigt steg i den riktningen, säger Mariette Hilmersson.

SEEL:s anläggning på Gateway Säve blir den största av totalt tre. SEEL:s två övriga anläggningar byggs i Nykvarn och Borås.

– SEEL blir en av få liknande anläggningar i Europa med motsvarande resurser. Samarbetet skapar en enorm möjlighet att skynda på omställningen och göra Sverige ledande inom elektromobilitet. Det är fantastiskt roligt att visionen nu börjar bli verklighet och vi ser verkligen fram emot dagen då vi kan öppna dörrarna för våra första kunder, säger Henrik Svenningstorp, vd för SEEL.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0