Byggindustrin
1 min lästid

Blev ingen olovlig stridsåtgärd enligt AD

8:e september 2021, 14:07
Blev ingen olovlig stridsåtgärd enligt AD
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin. Bild Byggnad
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

En ny dom från arbetsdomstolen slår fast att Byggnads inte gjort sig skyldig till otillåten stridsåtgärd när man uppmanade företag anslutna till Byggföretagen att avsluta sina avtal med byggnadsfirman PME.

– Det här är ett viktigt klargörande: vi får och ska använda alla till buds stående medel för att hindra oseriösa företag från att verka i vår bransch. Arbetsdomstolen visar tydligt att vi har full rätt att tillämpa de verktyg som finns i våra kollektivavtal, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Bakgrunden är att Byggnads i en utredning av PME visade att företaget gjort sig skyldig till flera brott mot kollektivavtalet. Bland annat betalade deras polska underleverantör löner på endast 25 kronor i timmen efter skatt.

Med stöd av utredningen begärde sedan Byggnads att de medlemsföretag i bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen som anlitat PME som underentreprenör skulle häva sina entreprenadavtal med företaget. Något som också gjordes.

Detta fick i sin tur PME att stämma Byggnads i arbetsdomstolen för otillåtna stridsåtgärder. En stämning som nu arbetsdomstolen alltså avslagit.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0