Byggindustrin
2 min lästid

Ny myndighet mot fusk välkomnas av byggsektorn

7:e september 2021, 08:54
Ny myndighet mot fusk välkomnas av byggsektorn
Claes Thunblad, Nationell samordnare för sund konkurrens på Byggföretagen. Bild: Byggföretagen
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Regeringen vill starta en ny myndighet med målet att bekämpa välfärdsbrott. Dessutom ska ytterligare medel anvisas till myndigheter för att förstärka arbetet mot arbetskriminalitet. Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens på Byggföretagen, välkomnar regeringens satsning.

– Att tränga bort de företag som inte sköter sig och att styra affärerna mot de schyssta byggföretagen är en ödesfråga för hela byggsektorn och en förutsättning för en attraktiv, sund och säker bransch. Den här satsningen ger stöd för det arbete som Byggföretagen tillsammans med övriga aktörer i och kring sektorn gör för att ta itu med fusk och oegentligheter i branschen, säger Claes Thunblad.

Totalt handlar det om tillskott på närmare 200 miljoner kronor nästa år. Förslagen kommer att ingå i regeringens budgetproposition för 2022. Enligt förslaget ska den nya myndigheten inleda sitt verksamhet 2023 för att vara fullt uppbyggd vid årsskiftet 2025/2026

– Den statliga offensiven innebär att det ska bli fler razzior på byggarbetsplatser, fler kontroller av yrkestrafiken på våra vägar och att en ny myndighet ska inrättas för att se till att våra skattemedel inte ska gå till fuskare och kriminella, säger Magdalena Andersson.

– Vi behöver mer information om hur den nya myndigheten är tänkt att arbeta. Men jag förutsätter att en del av resurserna som tillförs med start redan nästa år riktas till bygg- och anläggningssektorn och förstärker det arbete som myndigheterna i samverkan med arbetsgivare och fack driver sedan flera år tillbaka, säger Claes Thunblad.

– Myndigheternas arbetsplatskontroller måste förstärkas ytterligare och nå hela landet och frågan om en mildare sekretesslagstiftning behöver lösas för att beställare i alla led ska ha möjlighet till kontroll och uppföljning av entreprenörer och för att myndigheterna ska kunna dela information med varandra, säger Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens på Byggföretagen.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0