Byggindustrin
2 min lästid

Ljusa framtidsutsikter för svensk byggindustri

27:e augusti 2021, 08:44
Ljusa framtidsutsikter för svensk byggindustri
Foto: Business Region Göteborg
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

i Tessins podcast Fastighetsprofilerna kommenterar nationalekonomen Johan Deremar en konjunkturrapport från Byggföretagen som konstaterar en stark återhämtning för såväl världsekonomin som för svensk ekonomi under prognosperioden 2021–2022.

“Vi är positiva, framför allt med utgångspunkt i att bostadsbyggandet ökade under pandemin. Penningpolitik, finanspolitik, och det faktum att alla vuxna blir erbjudna vaccin senast under tredje kvartalet i år ger stöd för en positiv syn på en fortsatt positiv utveckling av svensk byggindustri.” säger Johan Deremar. ”Sen har priserna på andrahandsmarknaden rusat vilket väcker ytterligare intresse för nyproduktion.”

Johan Deremar är nationalekonom vars arbete är att “hålla fingret på byggindustrins pulsåder i hopp om att förstå vart byggkonjunkturen är på väg”. I Byggföretagens konjunkturrapport för 2021 konstateras att byggindustrin kommer att växla upp i år när investeringar i bostadsbyggandet fortsätter att öka. Bostadssektorn fortsätter att agera draglok under 2022 där lokalinvesteringar också bidrar till en positiv utveckling.

Enligt Johan Deremar har politikens ryckighet en stor påverkan på byggbranschens volatilitet. Till exempel delas det idag bara ut subventioner för mindre lägenheter vilket innebär att det produceras många små fast det för närvarande är störst efterfrågan på större lägenheter.

“Efterfrågan på vad som ska byggas kan förändras men vi behöver fortfarande bygga” säger Johan och konstaterar samtidigt att det är skillnad på andrahandsmarknaden och på bostäder som inte ännu finns. “Nyproduktionen har möjlighet att anpassa sig efter efterfrågan, men kräver samtidigt en förbokningsgrad på lägenheterna för att kunna få banklån. När bostadsköpare och hyresgäster inte vågar boka upp sig eller binda sig blir det svårt för fastighetsutvecklare att sätta igång byggnationen rent psykologiskt.”

”Som fastighetsutvecklare behöver du uppfylla bankernas höga krav för att kunna få finansiering på traditionellt vis varför Tessin fyller en allt större roll för att Sverige skall kunna bygga bort bostadsbristen” säger Heidi Wik VD för Tessin Nordic.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0