Byggindustrin
3 min lästid

Starka reaktioner på storinvestering: "Pinsamt"

19:e augusti 2021, 14:52
Starka reaktioner på storinvestering:
Ann-Marie Nilsson. Bild: Jönköpings kommun. Fotot till höger är en genrebild och har inget med artikeln att göra.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

På tisdagen fattade kommunstyrelsen ett enhälligt beslut om att satsa på ett nytt badhus i Jönköping. Investeringen är den enskilt största i kommunens historia och är beräknad till 884 miljoner kronor – en prislapp som väcker starta reaktioner.

”Som väntat ett riktigt dåligt beslut! Förmodligen kommer kostnaden överstiga 1 miljard när det är klart och det är då några relativt få aktiva som gynnas. ”, skriver en tittare i SVT:s chatt.  

”Känns som någon entreprenör som får göra “JSS badhus” skrattar hela vägen till banken”, skriver en annan.

Synpunkterna handlar framförallt om att beslutsfattarna prioriterat en anläggning för motion, hälsa och simundervisning och att investeringen inte inkluderar ett ett äventyrsbad och en relaxavdelning.

“Här sitter man en vecka innan skolan börjar och snackar med boysen om ett nytt kokpunkten i jönköping och så ser man att det ska bli ett jävla motionssim”, skriver en tittare.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C), kommenterar investeringen om ett nytt badhus till SVT Nyheter:

– Det är mycket pengar så det är klart att det kommer att märkas. Det finns ju andra stora investeringsbehov i kommunen som förskolor och skolor. Men eftersom vi måste ha simundervisning är det nödvändigt med ett nytt badhus, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson.

Den nya sim- och badanläggning kommer att byggas intill det befintliga Rosenlundsbadet, som byggdes för över 30 år sedan och är slitet. Diskussionerna om man ska renovera badet eller om man ska riva och bygga nytt har gått i vågor.

– Det svåra med ombyggnadsalternativet var att det hade krävts så oerhört stor ombyggnation och då kan det också dyka upp en del osäkerheter. Och driftsmässigt blir en nybyggnation också bättre ekonomiskt, säger Ann-Marie Nilsson, till kanalen.

Om beslut fattas i kommunfullmäktige under hösten 2021 beräknas byggnationen kunna starta någon gång under 2023 och vara klart ungefär tre år senare.

Fakta om förslaget:

 • 50-metersbassäng utformas med bredd för 10 banor (8 banor idag). Antalet åskådarplatser föreslås utökas från cirka 700 idag till 1 500.
 • En motionsbassäng med måtten 25 x 25 m tillkommer. Bas­sängen är i första hand avsedd för motionssim, vattengympa och simundervisning.
 • Hoppbassängen byggs ut och två hopptorn anläggs på motsatta sidor innebärande att hoppanläggning samtidigt kan användas av föreningsverksamhet och allmänhet. Hoppbassängen får läktare med plats för 250 åskådare, varav 100 platser är fasta.
 • Antalet simundervisningsbassänger (15 x 15 m) utökas från en till tre. En bassäng utrustas för rehabilitering/habilitering.
 • Familjebad där målgruppen främst utgör familjer med barn upp till 8 år.
 • Gym på cirka 500 m2 vilket utrustas med maskiner och fria vik­ter samt lokaler för gruppass.
 • Två möteslokaler. En för större möten (50 platser) och en för mindre möten (10 platser).
 • Föreningslokaler i anslutning till hopp- och 50-metersbassäng.
 • Café och serveringsytor för besökande till anläggningen.
 • Omklädningsrummen ska rymma totalt drygt 1 000 skåp/platser.
 • Ingen relaxavdelning.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0