Byggindustrin
2 min lästid

Nytt batterisamarbete

18:e augusti 2021, 09:50
Nytt batterisamarbete
Fotograf: Arkitekt på pilotfabriken och illustratör: Arkitekt Eder Biesel
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Det norska företaget Beyonder, som utvecklat och patenterat sin egen hållbara batteriteknik, har tecknat avtal med AFRY för bygget av en pilotfabrik för batteriproduktion på Forus i Norge.

Tillsammans med Håkull Eiendom ska Beyonder bygga en helautomatisk pilotfabrik på Forus i Norge. AFRY ansvarar för projektledning och konstruktion för pilotfabriken, som kommer att stå klar år 2022, enligt ett pressmeddelande.

Batterierna är en hybridlösning mellan traditionella battericeller med hög lagringskapacitet, superkondensatorer med snabb laddning och urladdning, och lång livslängd. Rester från skogsindustrin används för att producera aktivt kol, vilket gör det till ett säkrare och mer kostnadseffektivt batteri som kan laddas snabbt och leverera mycket ström när det behövs.

— Jag är mycket stolt över att Advansia och AFRY har fått förtroende för att leda och designa utvecklingen av pilotfabriken. Vi kommer att göra vårt yttersta för att förverkliga den hållbara produktens internationella potential, säger Dinah Laland, regionchef på Advansia.

Pilotfabriken kommer att stå klar år 2022. Advansia och AFRY bidrar med konstruktionen och utformningen av produktionslinjen.

— Samarbetet med Advansia och AFRY är mycket viktigt för oss. Vi vill arbeta med partners som har erfarenhet av stora och komplexa industribyggnader. Advansia och AFRY har ett omfattande internationellt nätverk, och de har tidigare varit involverade i byggandet av liknande batterifabriker. Företagen har ledande expertis inom sitt område, säger Svein Kvernstuen, VD på Beyonder.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0