Byggindustrin
2 min lästid

Byggnads stämmer byggföretag på 34 miljoner

14:e juli 2021, 10:02
Byggnads stämmer byggföretag på 34 miljoner
Fotograf: Terese Perman
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Nästan 100 byggnadsarbetare från Lettland har fått för låg lön – och varken ersättning eller pension. Nu stämmer Byggnads det lettiska företaget APM Construction SIA på 34 miljoner kronor i arbetsdomstolen.

Efter en granskning av Byggnads ombudsmän har det uppdagats att byggföretaget systematiskt har betalat en lön på endast 67 kronor i timmen i stället för kollektivavtalets 183 kronor.

Företaget har dessutom inte betalat vare sig övertid, traktamenten, semesterersättningar eller pensionsavgifter enligt gällande kollektivavtal. Totalt handlar det om 200 000 timmars arbete under 2019 och 2020.

De berörda 96 arbetarna har också arbetat otillåtet mycket övertid samt 10 helgdagar utan helgersättning. Nu stämmer Byggnads företaget i arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

APM Construction SIA har varit verksamt i främst Skåne och verkat som underentreprenör åt stora svenska byggbolag som Skanska, PEAB, JSB, Smidmek och Midroc.

– Det här företaget har fuskat på punkt efter punkt och tjänat gigantiska pengar på sitt kuppen. Det här är en stor stämningsansökan, ändå ser vi bara toppen på isberget. Det här borde bli en väckarklocka för alla seriösa aktörer i branschen, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

– Det är skandal att kriminella fortfarande kan utnyttja byggnadsarbetare på det här viset! Det är förfärligt för de som drabbats och förstör för seriösa företag i Sverige. Vi har jagat fuskarna i åratal men om vi vill ha någon seriös byggbransch kvar måste myndigheter, branschorganisationer och storföretag göra mer för att stoppa arbetslivkriminaliteten, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0