Byggindustrin
2 min lästid

Domen: Nej till kalkbrytning på Gotland

7:e juli 2021, 14:57
Domen: Nej till kalkbrytning på Gotland
Cementas täktansökan i Slite avvisas av Mark- och miljööverdomstolen. Foto: Cementa
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att inte ge Cementa tillstånd för fortsatt och utökad kalkbrytning vid Slite på Gotland. Domstolen anser att Cementas miljökonsekvensbeskrivning inte är godtagbar.

I fjol beviljade Mark- och miljödomstolen Cementa tillstånd till fortsatt och utökad täktverksamhet i ytterligare 20 år. Cementas nuvarande tillstånd för brytning av kalk- och märgelsten i Västra brottet och File hajdar-täkten löper ut den 31 oktober 2021.

Domstolen menar att miljökonsekvensbeskrivningen, även med gjorda kompletteringar, har så “väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön”

I ett pressmeddelande skriver Cementa att “Beslutet innebär ett krisläge för svensk cementförsörjning… ” och att “Svensk bygg- och infrastruktursektor som är beroende av cement både på kort och lång sikt, står därmed inför ett krisläge”

– Vi är allvarligt bekymrade, men också förvånade över domstolens besked idag. Vår ansökan är gedigen och visar med tydlighet att det går att bedriva en fortsatt hållbar kalkstensbrytning i området. Vi måste gå igenom beslutet noggrant och därefter lägga upp strategin för hur vi ska hantera situationen, säger Magnus Ohlsson, vd Cementa, i pressmeddelandet.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0