Byggindustrin
2 min lästid

Ny rapport: 199 anmälningar om byggfiffel

17:e juni 2021, 13:27
Ny rapport: 199 anmälningar om byggfiffel
Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland. Foto: Byggnads
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Brottsligheten inom byggbranschen är omfattande. Det visar mängden av förra årets tips som levererats till Fair Play Bygg som drivs och finansieras av Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland.

Bara under 2020 har 199 tips sedan levererats vidare till Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och Polisen, det framgår i den femte årsrapporten om brottsligheten i byggbranschen som Fair Play nyligen publicerade.

Sedan Fair Play Bygg startade 2016 har tipsen ökat markant och genererat snart 100 miljoner i tilläggsavgifter för skattebrott till staten. Den vanligaste brottsmisstanken som når Fair Play Bygg är skattebrott genom att avlöna svart arbetskraft, ofta från tredjeland i kombination med misstanke om människoexploatering.

De arbetare Fair Play Bygg talat med under åren uppger ofta att de rekryteras i hemlandet och lovas arbetstillstånd, fast anställning samt boende i Sverige, väl på plats möter de ofta en annan verklighet. Inte sällan tvingas de arbeta för att betala en uppgiven skuld vilken ofta uppges grundas på resekostnad, boende, anställning, ID06-kort samt arbetskläder.

Fair Play är nöjda med antalet bearbetade tips, som de menar är ett bra resultat, men menar att man på sikt kan inte kan finansiera projektet med medlemspengar. “Det är ett arbete som myndigheter måste ansvara för”, heter det.

– Samhället måste agera kraftfullt mot brottslighet för att skapa en sund och säker byggbransch. Vi har nu i fem år varit med och drivit Fair Play Bygg, och det är dags för våra myndigheter att på allvar ta tag i denna fråga, säger Kristin Andersson, VD på Stockholms Byggmästareförening.

Fair Play har under åren bland annat föreslagit flera förändringar; att svensk sekretesslagstiftning behöver förändras, att ett svenskt A-krimcenter bör uppföras likt den modell som tillämpas i Norge och att en registrering av alla bolag i Sverige måste göras från dag ett.

–  Brottsligheten i byggbranschen är ett utbrett samhällsproblem. Det sker vid renovering av villor, ombyggnation av skolor och utbyggnad av kollektivtrafik. Människor riskerar sitt liv på jobbet och skattemedel hamnar rakt ner i fickorna på kriminella företag. Vi kräver att myndigheterna agerar, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0