Byggindustrin
2 min lästid

Stor byggkonkurs granskas efter miljonutdelning

16:e juni 2021, 15:22
Stor byggkonkurs granskas efter miljonutdelning
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Företagen runt Constrera granskas av konkursförvaltaren efter byggföretagets konkurs tidigare i år. Orsaken är att ägarna felaktigt plockat ut miljoner i aktieutdelning, skriver Byggnadsarbetaren.

Constreras konkurs var ett faktum i slutet av mars efter att byggföretaget underlåtit att betala flera fakturor. Vid konkursen hade Constrera dryga 20 miljoner i skatt- och avgiftsskulder och 80 miljoner i leverantörsskulder. 

Även deras moderbolag Ljungström & Andersson Invest AB har försatts i konkurs, strax efter Constreras konkurs. Moderbolaget var även ägare av Dinami Värme & Vatten, Constrera Projektpartner och Orruden Invest.

Under 2020 registrerade ägarna till moderbolaget ett nytt bolag med det snarlikna namnet Andersson & Ljungström Invest AB – som några månader innan konkursen i Construera och Ljungström & Andersson Invest AB, flyttar över tillgångar och dotterbolagen.

Samma år som det nya bolaget startat så delar man även ut fem miljoner kronor i utdelning till ägarna i det nya bolaget. Kvar sitter nu borgenärer, banker, mfl med fordringar på över 100 miljoner, skriver en underentreprenör i ett brev skickat till Branschaktuellt.

En granskning av det nya bolagets årsredovisning för 2020 visar att Andersson & Ljungström Invest redan det första verksamhetsåret hade tillgångar på 9,2 miljoner kronor.

Nu har konkursförvaltaren börjat granska det gamla moderbolaget, Ljungström & Andersson Invest.  

– Vi arbetar för fullt med den konkursen och är mitt i arbetet. Vi granskar bokföringen och de transaktioner som varit i bolaget, uppger konkursförvaltaren till Byggnadsarbetaren.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0