Byggindustrin
1 min lästid

Skanska döms till böter för illegal arbetskraft

14:e juni 2021, 14:08
Skanska döms till böter för illegal arbetskraft
Bild: Skanska
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Skanska är indraget i ett fall av illegal arbetskraft på ett av företagets byggen i södra Stockholm. Nu har underentreprenören som anlitat byggstädarna dömts till böter medan byggjätten får en straffavgift på 93 000 kronor.

Två georgiska medborgare som arbetar för en underentreprenör till Skanska fastnar i en kontroll, som utförs av det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem. De två arbetarna visade sig sakna id-handlingar, uppehållstillstånd och arbetstillstånd.  

Underentreprenören som anlitade städarna säger att kvinnorna visat upp LMA-kort, ett så kallat id-kort för asylsökanden, och att han därför trott de fått jobba. Men Södertörns tingsrätt anser att företagarens kontrollåtgärder varit otillräckliga och dömer honom till 9 000 kronor i böter, samtidigt som hans företag får böta 139 500.

Eftersom Skanska har varit uppdragsgivare döms byggbolaget att betala en straffavgift på 93 000 kronor till staten.

”Skanska Sverige AB har inte vidtagit rimliga kontrollåtgärder för att förvissa sig om att arbetsgivaren inte hade utlänningar anställda som saknade rätt att vistas i Sverige och kan därför inte frångå betalningsansvar”, skriver åklagaren.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0