Byggindustrin
3 min lästid

Peab utsett till årets employer branding-företag

11:e juni 2021, 09:33
Peab utsett till årets employer branding-företag
Peab medarbetare. Fotograf: Jenny Blad
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Peab är årets employer brandingföretag 2021 enligt företaget Universum. Priset delades ut på den digitala galan Employer Branding Awards. I sin motivering lyfte Universum fram Peabs arbete med jämställdhet och inkludering som bidragande orsaker till vinsten.

Varje år hyllar Universum arbetsgivare som uthålligt och aktivt involverar hela organisationen i Employer Brandingfrågorna, från ledningsgrupp till linje. I år belönas Peab med titeln Årets Employer Brandingföretag 2021. Anita Florén som är chef för rekrytering och Employer Branding på Peab kommenterar vinsten.

Vad tror du är Peabs framgångsfaktorer?
– En viktig faktor tror jag är att vi verkligen lever efter våra starka kärnvärden, det vi kallar för JUPP. Det står för Jordnära, Utvecklande, Personliga och Pålitliga. Det är inte bara ord för oss, utan något som genomsyrar allt vi gör. På Peab pratar vi också mycket om begreppet närproducerat samhällsbygge – att vi är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag men samtidigt lokala. Det gör att våra medarbetare ofta känner att de arbetar på ett litet lokalt företag, samtidigt som de också får de breda karriärvägar och möjligheter till personlig utveckling som ett större företag kan erbjuda. I våra medarbetarundersökningar får vi alltid höga poäng när det gäller trivsel. Det är vi stolta över.

Har ni förändrat något i rekryteringsstrategin det senaste året?
– Under slutet av 2019 gick vi över till ett datadrivet arbetssätt vilket innebar automatisering av extern annonsering av lediga befattningar. Det ger oss helt andra möjligheter att exponera oss på ett mer strukturerat sätt än tidigare. Även möjligheten att nå rätt målgrupp och kunna följa upp resultatet av vår annonsering har förbättrats avsevärt. Under det senaste året har vi också märkt att antalet sökande kandidater inom våra utvalda målgrupper ökat.

Vilken är er största utmaning när det gäller Employer Branding och rekrytering?
– En av de största utmaningarna handlar om just jämställd rekrytering. Det är för få tjejer som jobbar i branschen och alldeles för få tjejer som väljer bygg- och anläggningsutbildningar. Det måste vi ändra på. Vi har inte råd att bara rekrytera halva den kompetens som finns på arbetsmarknaden. Därför har Peab från och med i år ett nytt mål om att alltid rekrytera en större andel kvinnor än de som utexamineras från relevanta utbildningar. Det är en jätteutmaning, men det positiva är att Peab verkligen satsar på det här, hela vägen från koncernledningen till medarbetare på våra byggarbetsplatser. Det känns väldigt hoppfullt. Jag vill verkligen uppmana fler tjejer att söka sig till bygg- och anläggningsbranschen. I vilken annan bransch får man vara med och påverka och bygga samhället varje dag?

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0