Byggindustrin
2 min lästid

Skanska ansluter sig till intiativet LeadIT

10:e juni 2021, 08:28
Skanska ansluter sig till intiativet LeadIT
Bild: Skanska
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Skanska har anslutit sig till klimatinitiativet The Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) som samlar länder och ledande företag engagerade i att uppnå Parisavtalet. LeadIT lanserades av regeringarna i Sverige och Indien vid FN:s klimatmöte i september 2019 och stöds av World Economic Forum. Tidigare i våras anslöt sig USA. Företag som är medlemmar är till exempel Vattenfall, ThyssenKrupp, Hybrit, DSM, Volvo, och Scania.

– Detta gör det möjligt för oss att ytterligare accelerera arbetet mot klimatneutralitet. Vi vill agera kraftfullt i omställningen och har sedan 2015 minskat våra egna koldioxidavtryck med 40 procent. För oss handlar det om att också minska utsläppen från material och att erbjuda klimatsmarta lösningar som hjälper våra kunder att uppfylla sina klimatmål. LeadIT utgör rätt forum för oss att verka inom för att sprida goda erfarenheter, påverka policy och själva vässa vår verksamhet, säger Anders Danielsson, vd, Skanska.

Skanska står bakom Parisavtalet och har som mål att nå netto noll koldioxidutsläpp i hela värdekedjan senast 2045. Målet inkluderar även leverantörer, underleverantörer och användare av de byggnader som Skanska uppför.

– Byggsektorn står för 40 procent av världens energirelaterade koldioxidutsläpp. De stora utsläppen kommer dels från bränsle och material som betong, stål och asfalt, dels den energi som krävs för att driva byggnaderna under deras livstid. För att nå målet att bli klimatneutrala jobbar vi med partners för att driva utveckling och innovation. Vi vill också se högre klimatkrav i offentliga upphandlingar, säger Lena Hök, hållbarhetsdirektör, Skanska.

– Vi behöver en ambitiös industritransformation som adresserar koldioxidutsläppen i hela värdekedjan. Skanska har ett branschledande tillvägagångssätt för att minska koldioxidutsläppen. Övriga LeadIT-medlemmar och sekretariatet välkomnar Skanska till LeadIT och ser fram emot att med ökad kraft driva industriomställningen tillsammans, säger Gökce Mete, chef för LeadIT-sekretariatet.

Skanskas klimatmål är i processen för att verifieras av Science Based Target initiative, läs mer om klimatmålet och arbetet här. Det innovations- och utvecklingsarbete Skanska driver inom hållbarhet uppmärksammas internationellt där Fortune Magazine 2020 utsåg Skanska på plats 17 på sin lista ”Companies that change the world” för arbetet inom miljömässig och social hållbarhet.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0