Byggindustrin
2 min lästid

Konkursat byggföretag får miljonersättning

9:e juni 2021, 13:38
Konkursat byggföretag får miljonersättning
Genrebild. Bild: Creative Commons / Pixabay
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Striden om gymnasieskolan KTIC i Kristinehamn har varit lång. Men nu har konkursade Noctor bygg och Kristianstad kommun nått en förlikning där kommunen betalar byggföretaget 8,5 miljoner kronor.

Enligt slutbesiktningen fanns det brister i konstruktionen i den nya skolan. Noctor bygg höll inte med och fick i december rätt av Överbesiktningsnämnden som konstaterade att det inte finns tillräcklig grund för att underkänna entreprenaden.

Parterna försökte sedan nå en förlikning men i mitten av mars bestämde sig Noctor, som i juni 2020 ansökte om företagsrekonstruktion, för att stämma kommunen på drygt 17 miljoner kronor i ett skiljeförfarande.

Att Noctor bygg gick i konkurs beror på hur Kristinehamns kommun hanterat frågan, menar byggföretagets ägare Connie Persson, något som kommunen nekar till.

I ett pressmeddelande skriver kommunen “att själva entreprenaden är godkänd från och med avtalsdatumet för förlikningen innebär att kommunen betalar 8,5 miljoner inklusive moms för det arbetet som gjorts”.

“Genom avtalet har båda parter kommit överens och kan inte ställa ytterligare krav mot varandra kring KTIC. Stämningen som konkurrsbolaget lämnat in mot miljö- och byggnadsnämnden som rör byggstoppet under våren 2019 omfattas inte av förlikningsavtalet”, heter det.

– Man kan säga att vi genom avtalet har kommit överens om en slutsumma för att avsluta projektet, och att vi nu från kommunens sida kan fokusera fullt ut på att få klart byggnaden. Vi har betalat Noctor för en del av arbetet så att de kan lösa vissa skulder till sina fordringsägare, och vi har kvar budget för de resterande åtgärder som måste till, förklarar Martin Willén.

Noctors totala skulder var vid senaste sammanställningen omkring 56 miljoner kronor, tillgångarna runt 10 miljoner.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0