Byggindustrin
2 min lästid

Här är byggena som Svensk Försäkring varnar för

3:e juni 2021, 15:16
Här är byggena som Svensk Försäkring varnar för
Det byggs för fullt ute på Oceanpiren. Foto: Lotta Wittinger
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Bostäder i sjö- och kustnära lägen är ett lockbete när kommunerna jagar nya invånare. Men bostäderna byggs utan att ta hänsyn till att havet stiger. Det menar branschorganisationen Svensk Försäkring som nu riktar kritik mot svenska kustkommuner.

Utbyggnaden av Oceanhamnen i Helsingborgs kommun är ett av flera hamnområden i Sverige som förvandlas till en stadsdel med bostäder, kontor och handel längs med kusten.

I en debattartikel i Göteborgsposten varnar branschorganisationen Svensk Försäkring för att den här typen av bostadsområden, och menar att många byggnader kommer stå under vatten om inte regeringen prioriterar klimatanpassningen.

”De fastigheter som planeras idag riskerar alltså att stå som övergivna monument ute i havet om drygt 100 år”, skriver Svensk Försäkring.  

Men de styrande i Helsingborg menar att bygget i Oceanhamnen kommer stå pall effekter av klimatförändringarna, rapporterar SVT.

– Vi utgår ifrån rapporterna från FN:s klimatpanel och och vi har tagit höjd för det värsta scenariot, säger Björn Bensdorp Redestam avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltningen, i en intervju med SVT.

I debattartikeln föreslår Svensk Försäkring att regeringen bland annat upprättar en övergripande natinell strategi där en klimatanpassning av Sveriges kluster tydliggörs.

”Finansiering av klimatanpassning behöver inte bli så dyr om vi gör rätt vägval i ett tidigt skede. Konsekvensen blir att vi annars kommer stå inför oerhörda problem i framtiden – vilket kommer att drabba både samhälle och enskilda fastighetsägare i form av stora kostnader”, skriver organisationen.

Fastigheterna i stadsdelen Oceanhamnen måste ligga 3,5 meter över dagens havsnivå.

– En hög säkerhetsnivå jämfört med övriga Helsingborg, säger Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden,.

På frågan om det inte är problematiskt att staden bygger bostäder som kan bli svårförsäkrade i framtiden, så svarar Christian Orsing, att det snarare är tvärtom. Han menar att Oceanhamnen är ett bra exempel som visar att man kan bygga samtidigt som man tar höjd för framtida klimatutmaningar, säger Christian Orsing.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0