Nyheter
2 min lästid

Styrräntan höjs med 50 punkter

26:e april 2023, 09:10
Styrräntan höjs med 50 punkter
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Prognosen visar att styrräntan troligen kommer att höjas med ytterligare 0,25 procentenheter i juni eller september.

Med den förda penningpolitiken väntas inflationen sjunka tillbaka i år och nå målet under 2024.

Efter ett år med snabba räntehöjningar är penningpolitiken åtstramande i många länder. Detta har lett till lägre tillväxt i den globala efterfrågan, vilket i kombination med att utbudsstörningarna avtog under fjolåret talar för att den globala inflationen sjunker tillbaka i år, skriver Riksbanken vidare.

Energipriser bakom fall

KPIF-inflationen har sjunkit något de senaste månaderna, ungefär i linje med Riksbankens senaste prognos, men det beror på att energipriserna fallit. Bortsett från energipriserna har inflationen under årets första månader blivit påtagligt högre än väntat. Kronan har inte varit en avgörande faktor bakom den kraftiga inflationsuppgången, men den har bidragit till en något högre inflation. En starkare krona vore i det här läget önskvärd.

De tvååriga avtalen som slutits på arbetsmarknaden skapar större förutsägbarhet kring företagens kostnadsutveckling och bidrar till att minska risken för en prislönespiral. Men i uppgörelsen ligger en tydlig förväntan på att Riksbanken ska fortsätta att anpassa penningpolitiken för att få ner inflationen inom en ganska snar framtid, så att reallönerna åter kan börja öka.

Stramare penningpolitik för att nå inflationsmålet

Den höga inflationen drabbar särskilt hushåll som redan i utgångsläget har små marginaler, men utvecklingen är negativ för hela ekonomin. Låg och stabil inflation är en förutsättning för en god ekonomisk utveckling. Det är viktigt för förtroendet för inflationsmålet att inflationen faller tydligt i år, menar Riksbanken.

Beskedet om en troligt mindre höjning i juni förvånar några experter.

– Det var ett väldigt mjukt budskap och definitivt överraskande besked. Vi har haft i vår prognos att Riksbanken skulle höja med 50 punkter i juni, säger Therese Persson, ekonom på Danske Bank till TT.

#ränta #styrräntan
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0