Nyheter
2 min lästid

Nya siffror: Konkurserna ökade rejält i oktober

1:a november 2022, 10:53
Nya siffror: Konkurserna ökade rejält i oktober
Genrebild. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Under oktober månad ökade konkurserna i Sverige totalt sett med 38 procent i jämförelse med samma period i fjol.

Inom byggbranschen skedde 113 konkurser i oktober, vilket är en ökning med 18 procent jämfört med samma period 2021.

UC:s statistik visar på att det finns skillnader mellan landets olika elområden. Under den gångna månaden har konkurserna procentuellt sett ökat mer i elområden ett och två, som motsvarar Luleå och Sundsvall, än i övriga landet. I elområde fyra, som motsvarar Malmö, var ökningen av konkurser mellan september och oktober i år som lägst.

– Den här utvecklingen är kanske inte vad de flesta i första hand hade förväntat sig. Elkostnaderna har skjutit till extrema höjder i södra Sverige under hösten. Men det tar ett tag innan bolag hamnar i konkurs. Elpriset är en påverkansfaktor av flera till att många företag har det tufft just nu. Den direkta kopplingen mellan effekten av ökade elpriser och konkurser, inte minst bland småföretagare, är något vi troligtvis kommer att få se senare i vinter, menar Johanna Blomé, ekonom på UC.

Färre startar bolag i södra Sverige

UC:s statistik över nystartade företag visar att andelen nyetableringar minskat mest i södra Sverige under oktober i jämförelse med månaden innan.

– Det visar att rädslan inför osäkerheten i vinter med eventuella ytterligare ökningar av elpriset är stor. Regeringens negativa prognos för arbetsmarknad och BNP inför 2023 spär på oron för framtiden. Enligt konjunkturinstitutets senaste siffror är företagens framtidstro mycket låg, fortsätter Johanna Blomé.

Fler konkurser än under pandemin

Antalet konkurser har ökat i jämförelse med samma månad i fjol inom nio av de tio branscher som ingår i UC:s statistik. De branscher som drabbats hårdast är partihandeln som ökat med 72 procent, hotell- och restaurang som ökat med 66 procent och detaljhandeln som ökat med 40 procent. Inom samtliga tre branscher är nu antalet konkurser högre än de var under pandemin.

#konkurs #konkursstatistik
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0