Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Clara Lindblom (V) blir nytt bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm

17:e oktober 2022, 10:14
Clara Lindblom (V) blir nytt bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm
Stadshuset i Stockholm. Foto: Christine Olsson / TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Det står klart sedan det nya styret bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterat sin laguppställning för den kommande fyraårsperioden.

Clara Lindblom har varit oppositionsborgarråd sedan 2018. Nu berättar hon för Branschaktuellt om vilka som blir hennes viktigaste frågor den kommande mandatperioden.

– Jag har varit aktiv inom bostadspolitiken sedan jag var tonåring och utgångspunkten densamma: rätten till en bostad. Det vi ser i Stockholm är en stor brist på hyresrätter som till exempel en busschaufför har råd med, säger Clara Lindblom (V) till Branschaktuellt.

I den ekonomiskt tuffa tid vi lever i blir de allmännyttiga fastighetsbolagen i Stockholms stad en nyckel, menar hon.

– Många byggbolag varslar, senast har vi läst om Lindbäcks. Det är tydligt att byggandet bromsar in. Då är det viktigt att allmännyttan fortsätter ha en hög byggtakt så att inte sysselsättningen drabbas. Vi kan dock inte göra allt utan det är viktigt att regeringen tar sitt ansvar, säger Clara Lindblom.

Clara Lindblom (V), nytt bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad. Foto: Jessica Segerberg

Under den förra mandatperioden ombildades drygt 1 000 allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter. Detta är det nu slut på.

– Vi kommer inte att ombilda en enda allmännyttig hyresrätt utan vi behöver värna de hyresgäster vi har och inte ta bort bostäder ur bostadskön.

Hur ser du på kommunala försäljningar av fastigheter?

– När det gäller försäljningar generellt vill vi återkomma när budgeten är klubbad. Men vi vill ha en långsiktig plan för stadens ägande och då äger man ibland och säljer ibland. Staden ska ha rådighet över skolor och idrottshallar, och då ska vi äga själva. Men specifika fastigheter kan jag inte peka ut nu, säger Clara Lindblom.

Dialogen med de privata bygg- och fastighetsbolagen vill hon ska vara tät.

– Den här majoriteten ska bidra till en hög byggtakt.

Jan Valeskog (S) tar posten som stadsbyggnadsborgarråd.

#stockholm #stockholms stad
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0