Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Som Branschaktuellt tidigare berättat skulle utsiktstornet Kärven stå klart sommaren 2024. Och det gjorde det. Fredag den 30 augusti ska det invigas, skriver Varbergs kommun på sin hemsida.
Det 12 meter höga utsiktstornet på Getterön har fått namnet Kärven och kallas Varbergs nya landmärke. Det är ett timglasformat torn av trä som består av 140 stycken 13 meter långa reglar, som fogats samman till en tät flätstruktur.
Bakom den arkitektoniska idén och formgivningen står White Arkitekter.
– Det är verkligen så att konstruktionen är arkitekturen, säger arkitekt Lukas Nordström på White Arkitekter till Branschaktuellt.
Han har varit med från det att White Arkitekter vann Varbergs kommuns tävling om att få bygga utsiktstorn år 2019.
– Vi funderade mycket fram och tillbaka som vi alltid gör och skissade på många varianter. Det vi kände var viktigt från dag ett, var att konstruktion och arkitektur talade samma språk. Kan man utgå från en konstruktionsprincip och skapa arkitektur istället för att som vi ofta ser i Sverige idag – att man utgår från en form och sedan försöker hitta en konstruktiv lösning inom den ramen?
Formen kallas en paraboloidstruktur. Det är det strukturella system Kärven bygger på.
– Utmaningen har varit dels samarbete med konstruktören Ramböll som varit nyckeln. Alla frågor har berört både arkitekt- och konstruktörssidan. Dels hur man presenterar projektet för beställaren. Att förmedla tanken, säger Lukas Nordström.
Han förstår att det krävdes mod av beställaren att välja projektet.
– Att tro på konsultgruppen och entreprenören och att det går att genomföra trots att aldrig något liknande tidigare har byggts.
Det fanns också en stor osäkerhet kring hur byggnationen skulle gå till.
– Även om man har kommit fram till en form och en arkitektur som alla är överens om och man har en konstruktionsprincip som fungerar och den är stadig – hur får man de här sakerna på plats? Det har också varit en stor utmaning men det har gått fantastiskt fint, säger arkitekten.
En styrka med projektet har varit att det inte varit vattentäta skott mellan disciplinerna.
– En arkitekt får tänka byggnation, en konstruktör får också tänka byggnation och en byggare får tänka arkitektur och så vidare. Där har vi hittat ett system som fungerat, säger han.
Det har gått smidigt med så korta beslutsvägar.
– Alla reglar sattes upp på en dryg vecka. Vi trodde det skulle ta flera veckor. Det har gått smidigt under bygget och inte varit en plåga för entreprenören MTA att få upp det vackra tornet, säger Lukas Nordström.
Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB