Energi Vindkraft
2 min lästid

Nytt försök att snabba på vindkraftsutbyggnad

8:e april 2022, 07:30
Nytt försök att snabba på vindkraftsutbyggnad
Foto: Helena Landstedt/TT
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Paketet består av fyra beslut för att möta det ökade elbehovet och för att stärka Sverige, skriver Miljödepartementet i ett pressmeddelande.

– Nu tar regeringen viktiga steg mot en snabbare och enklare process för vindkraften. Det är bra för klimatet, för jobben och för säkerheten. Vindkraft är grön och billig elproduktion, som kan komma i gång snabbt, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Det kommunala vetot med rätten att säga ja eller nej till vindkraftsprojekt behålls, samtidigt som en snabbutredning om stärkta incitament till kommuner och lokalsamhällen för utbyggd vindkraft tillsätts.

– Vi ska se till att invånarna i kommuner som säger ja till vindkraft får ökade fördelar. Dessutom ökar vi takten för vindkraft som byggs långt ute till havs, som generellt varken hörs eller syns från land, säger Annika Strandhäll.

Vindkraftspaketets fyra delar i nummerordning
  • Proposition om tidigare kommunalt ställningstagande till vindkraft. Med förslag som tidigarelägger och gör kommunernas vetorätt mer förutsägbar.
  • Kommittédirektiv för en utredning om stärkta incitament till kommuner och lokalsamhällen för utbyggd vindkraft. Utredningen ska redovisa senast 31 mars 2023. Regeringen utser Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande (C) i Leksands kommun, till särskild utredare.
  • Kommittédirektiv för en utredning som effektiviserar regeringens roll som prövningsmyndighet för förvaltningsärenden enligt miljöbalken, bland annat ärenden om havsbaserad vindkraft. Utredningen ska redovisa senast 30 juni 2023. Regeringen utser Eva Östman Johansson, kammarrättsråd och vice ordförande på avdelning på Kammarrätten i Stockholm, till särskild utredare.
  • Regeringsuppdrag till Havs- och vattenmyndigheten att utreda konkurrerande vindkraftparker till havs. Myndigheten ska utreda ett system för hur aktörer tilldelas ensamrätt att etablera havsbaserad vindkraft i specifika områden. Myndigheten ska redovisa uppdraget senast 30 november 2022.
#miljödepartementet #regeringen #vindkraftspaket #vindkraftsutbyggnad
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0