VindkraftFulltaliga vindkraftverk på Blakliden Fäbodberget
26/01/2022 2min lästid

Fulltaliga vindkraftverk på Blakliden Fäbodberget

26/01/2022 2min lästid
Fulltaliga vindkraftverk på Blakliden Fäbodberget

Lyft av komponenter på Fäbodberget 8 december 2021.
Fotograf: Marcus Bäckström

Det sista vindkraftverket har lyfts på plats på Blakliden Fäbodberget - en park med kapacitet att leverera el till närmare 220 000 hushåll per år vid full drift.

Blakliden Fäbodberget har tagit fyra år att bygga och totalt har runt 800 komponenter, varav 252 rotorblad, fraktats till parken det senaste året. De sista vindkraftverken ska anslutas till elnätet i närtid, följt av en testperiod innan parken går över i kommersiell drift.

– De första tre åren jobbade vi med att lägga grunden för installationen och driften av turbinerna i parken. Då byggde vi transformatorstationerna och fundamenten, anlade vägar och lade elkabel på platsen. Det senaste året har vi lyft verken på plats och parallellt anslutit dem till elnätet allt eftersom. Vi är mycket stolta över att nu se det sista verket resas, säger Kristoffer Arnqvist, byggprojektledare, i ett pressmeddelande från Vattenfall.

Nu arbetar cirka 200 personer med att slutföra resningen av de totalt 84 verken.

– Det har hunnit bli ordentligt med snö här vilket gör det tufft på platsen. De senaste veckorna har minusgraderna varierat kraftigt, ibland så mycket som minus 30 grader. Kylan gör jobbet svårare för oss vilket gör dessa milstolpar i projektet extra roliga, det är en bedrift, säger Kristoffer Arnqvist.

I norra Sverige pågår en omställning och elektrifiering av industri och gruvnäring och Sveriges elanvändning väntas fördubblas till 2045.

– Vi ser ett enormt behov av fossilfri el i hela Sverige nu och framöver, framförallt i de norra delarna med den pågående elektrifieringen av industrin. Därför är vi oerhört stolta över att vi redan nu kan leverera en betydande volym el ut på elnätet. Idag har vi ytterligare cirka 15 projekt under utveckling i Sverige och jag ser fram emot att med landbaserad vindkraft möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, säger Sandra Grauers Nilsson, chef för landbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vindkraftparken Blakliden Fäbodberget samägs av Vattenfall, Vestas och AIP Management.

Fakta om projekt Blakliden och Fäbodberget:

  • Total maxkapacitet: 353 MW
  • Beräknad årsproduktion; 1,1 TWh
  • Total höjd från rotorbladsspets: 180 meter
  • Tas i drift: 2022
Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!