VindkraftVattenfall och Fred. Olsen Seawind utvecklar flytande vindkraftspark
19/01/2022 3min lästid

Vattenfall och Fred. Olsen Seawind utvecklar flytande vindkraftspark

19/01/2022 3min lästid
Vattenfall och Fred. Olsen Seawind utvecklar flytande vindkraftspark

Vattenfall Aberdeen offshore.

Bolagen har fått klartecken för utveckling av ett havsbaserat vindkraftsprojekt utanför Skottland. Kapaciteten på upp till 798 MW är tillräcklig för att försörja motsvarande över 700 000 brittiska hushåll med el.

Partnerskapet, 50/50, har tilldelats rättigheterna att utveckla en havsbaserad vindkraftpark 67 km utanför Skottlands östkust för att stödja landets visioner om nettonollutsläpp och 11 GW havsbaserad vindkraft i drift till år 2030. Så skriver Vattenfall i ett pressmedelande.

– Beslutet är en viktig milstolpe för utvecklingen av havsbaserad vindkraft i Skottland och Storbritannien. Vi kommer nu att fokusera på att arbeta vidare med projektet, som kommer att befästa Skottlands position som en ledande aktör inom den globala havsbaserade vindkraftsbranschen. Tillsammans kan vi leverera ett framgångsrikt projekt som underlättar övergången till en fossilfri framtid och möjligheterna för Skottland att nå sina visioner om nettonollutsläpp, säger Helene Biström, chef för affärsområde Wind på Vattenfall, och fortsätter: 

– Partnerskapet med Fred. Olsen Seawind innebär att vi sammanför två utvecklare med en gedigen erfarenhet när det gäller att leverera innovativa vindkraftsprojekt i Skottland där lokalsamhällen, ekonomi och miljö står i centrum. Fortsatta miljöstudier kommer att utföras, samtidigt som samråd inleds med allmänheten och den fullständiga miljöutvärderingsprocessen tar sin början. 

– Vi har mer än ett sekels erfarenhet av framgångsrik företagsutveckling i Skottland, och vi är mycket glada över att samarbeta med Vattenfall i detta oerhört spännande projekt. Tillståndet ser vi som ytterligare ett bevis på vårt långsiktiga engagemang och vår långsiktiga närvaro i Skottland, och vi uppskattar det förtroende som visats oss, kommenterar Anette Olsen, ägarrepresentant Fred. Olsen & Co, vd Bonheur ASA.   

– Vi är otroligt nöjda med beskedet och mycket glada över att Crown Estate Scotlands ser värdet i våra unika metoder för att skapa innovation och innehåll. Det vill säga att utveckla ett projekt som tillför betydande värde för Skottlands ekonomi, leverantörskedjor och lokalsamhällen, säger Lars Bender, vd Fred. Olsen Seawind ASA. 

Om Fred.Olsen Seawind

  • Fred. Olsen Seawind AS är en etablerad utvecklare av havsbaserad vindkraft som vilar på Fred. Olsen Renewables 25 år långa erfarenhet vad gäller vindkraft, marknadsnärvaro och portfölj.
  • Under 2021 blev Fred. Olsen Renewables tillgångar och verksamhet inom havsbaserad vindkraft en del av en tydlig företagsstruktur i form av Fred. Olsen Seawind AS, som till 100 % kontrolleras av Bonheur ASA.
  • Med omfattande erfarenhet i Skottland, som bygger på 25 års arbete med utveckling, uppförande och drift av landbaserad vindkraft i regionen, har Fred. Olsen Seawind åtagit sig att utveckla även havsbaserade vindkraftsprojekt i Skottland.
  • Fred. Olsen Seawind bedriver verksamhet på Irland, i Norge och i Skottland och utforskar också möjligheter på nya marknader.

Källa: Vattenfall

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!