VindkraftVattenfall investerar nära 8 miljarder i nya vindparker
15/12/2021 2min lästid

Vattenfall investerar nära 8 miljarder i nya vindparker

15/12/2021 2min lästid
Vattenfall investerar nära 8 miljarder i nya vindparker

Foto: Pixabay

Bolaget har fattat slutgiltigt beslut om en investering på 769 miljoner euro, avseende två havsbaserade vindkraftsparker som ska tillföra 344 MW ny fossilfri el till det danska energisystemet.

Vattenfall och dess leverantörer kommer enligt ett pressmeddelande nu att inleda det sista stadiet i utvecklingen av vindkraftsparkerna Vesterhav Syd och Nord.

Vesterhavsprojekten blir det tredje stora projektet för Vattenfall i Danmark, efter de nyligen invigda havsbaserade vindkraftsparkerna Kriegers Flak och Horns Rev 3. Parkerna ska börja producera fossilfri el i slutet av 2023.

– Vi är glada över att ha fattat investeringsbeslutet för Vesterhavsprojekten. Vattenfall vill göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation och vi fortsätter att steg för steg närma oss målet genom projekt som till exempel Vesterhav Syd och Nord, säger Anna Borg, Vattenfalls vd och koncernchef.

Vesterhav Syd och Nord kommer att få en sammanlagd kapacitet på 344 MW vilket motsvarar årsförbrukningen för över 350 000 danska hushåll, vilket innebär ett avsevärt bidrag till dansk omställning.

Dessa projekt är de enda statligt upphandlade havsbaserade vindkraftsparker som kommer att byggas i Danmark fram till 2027 då den havsbaserade vindkraftsparken Thor ska driftsättas.

– Tillsammans med våra duktiga leverantörer inleder vi nu projektets slutfas för att kunna färdigställa parken fram till 2023. Beslutet signalerar tydligt vårt engagemang i Danmarks gröna omställning och Vattenfalls bidrag till den havsbaserade vindkraftsindustrin och lokala arbetstillfällen, säger Helene Biström, chef för Business Area Wind, Vattenfall.

Vesterhav Syd och Nord blir det senaste tillskottet till Vattenfalls växande portfölj med havsbaserade vindkraftsparker i Nordsjön. Vattenfall ska även etablera en ny serviceanläggning i Hvide Sandes hamn som blir hemmahamn för all service av Vesterhav Syd och Nord, men också Horns Rev 3.

Vattenfall har inlett samarbeten med följande huvudleverantörer:

  • Siemens Gamesa – vindkraftsturbiner
  • Jan de Nul – installation av kraftverk
  • Bladt Industries och EEW – fundamenttillverkning
  • DEME – installation av fundament
  • Hellenic – kabeltillverkning
  • Asso – kabelinstallation

Fakta om Vesterhav Syd och Nord:

  • Den sammanlagda installerade kapaciteten blir 344 MW, 168 MW vid Vesterhav Syd och 176 MW vid Vesterhav Nord.
  • Elproduktionen kommer att räcka för att täcka årsförbrukningen för över 350 000 danska hushåll.
  • Vindkraftparkerna kommer att bestå av 20 respektive 21 vindkraftverk med en kapacitet på 8,4 MW vardera.
  • Hemmabas för drift och underhåll blir Hvide Sande-hamnen där Vattenfall kommer att etablera en ny serviceanläggning.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!