VindkraftOX2 i miljardavtal om Finlands största vindpark
22.11.2021 11:50 5 min lästid

OX2 i miljardavtal om Finlands största vindpark

22.11.2021 11:50 5 min lästid

Bild: Pixabay

Avtalet omfattar byggnation och försäljning av en vindpark i finska Lestijärvi för cirka 6,5 miljarder kronor. Köparen är ett konsortium av finska energibolag och byggnationen påbörjas omedelbart.

Malin Rothenborg
0

Vindparken i Lestijärvi blir Finlands största och bland de största landbaserade vindparkerna som börjar byggas i Europa under 2021. Det framgår av ett pressmeddelande från OX2

Parken består av 69 vindkraftverk med installerad effekt om 455,4 MW och kommer att ha en beräknad årlig produktion på cirka 1,3 TWh, vilket motsvarar omkring två procent av den totala årliga elproduktionen i Finland. OX2 förvärvade projekträttigheterna i februari i år och påbörjar nu byggnationen av vindparken som beräknas vara färdigställd 2025.

– Jag är mycket glad och stolt över det omfattande arbete som har lagts ned på det här projektet. Det är en milstolpe som bevisar att landbaserad vindkraft är en betydande bidragsgivare av ny förnybar el till produktionsmixen i Finland. Vindparken kommer att byggas utan några statliga subventioner, säger Paul Stormoen, vd för OX2.

Köparen är ett konsortium av finska energibolag: Kymppivoima Oy (65 %), Oulun Energia (25 %) och Kuopion Energia (10 %).

OX2 kommer att bygga och överlämna vindparken som en totalentreprenad. När vindparken tas i drift kommer OX2 att ansvara för den tekniska och kommersiella förvaltningen, optimering och övervakning, under ett 15-årigt avtal.

OX2 ska även bygga en nätinfrastruktur för att ansluta vindparken, inklusive transformatorstation och en 58 kilometer lång 400 kV luftburen kraftledning.

Fakta

  • Beräknad årlig elproduktion: 1,3 TWh, motsvarande en årlig elförbrukning för omkring 280 000 hushåll (5 000 kWh/hushåll).
  • Årlig intäkt från fastighetsskatt för Lestijärvi kommun: Omkring 25 miljoner kronor.
  • Vindkraftverk: 69 st turbiner med en kapacitet av 6,6 MW, totalhöjd 240 meter.
  • Huvudentreprenörer: Eltel Networks OY (58 km 400kV och 24 km 110kV luftburen kraftledning), Keski-Suomen Betonirakenne (vägar, fundament och kranplatser samt transformatorstationer), Hitachi Energy (transformatorer).

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!