VindkraftLänsstyrelserna gör Sverige grönare
9/03/2012 2min lästid

Länsstyrelserna gör Sverige grönare

9/03/2012 2min lästid
Länsstyrelserna gör Sverige grönare

På Energiutblick 2012 den 13-15 mars presenterar Sveriges länsstyrelser bland annat början till en heltäckande databas för vindkraft.

Foto: Dynawind

Snart kommer vi att veta hur många vindkraftverk vi har i landet. På Energiutblick 2012 den 13-15 mars presenterar Sveriges länsstyrelser bland annat början till en heltäckande databas för vindkraft.

Hur många projekterade vindkraftverk finns det i Sverige? Det ska Vindbrukskollen ge svar på när den nationella inventeringen som pågår är klar och redovisad.

– Vi beräknar att det finns ansökningar för 10-15 000 vindkraftverk. Hittills har cirka 250 av Sveriges 290 kommuner svarat på vår förfrågan. Vi räknar med att den webbaserade databasen kan lanseras i maj. Den kommer att ge en bättre bild av såväl projekterade som befintliga vindkraftverk, säger Magnus Nårdal, projektledare för Vindbrukskollen.

Vindbrukskollen är ett samarbete mellan Sveriges länsstyrelser och Energimyndigheten. Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västra Götalands län och finansieras av Energimyndighe.

Länsstyrelserna har stor kunskap inom energiområdet och fungerar som bryggan mellan lokala, regionala och nationella aktörer på området. På Energiutblick 2012 ges en rad exempel på hur Sverige kan bli grönare.

– Länsstyrelsernas monter vill vara en mötes- och inspirationsplats när det gäller energifrågor och visa på många goda exempel inom energiområdet från Skåne i söder till Norrbotten i norr, säger Flemming Åkesson, projektledare för länsstyrelsernas medverkan på mässan.

Energiutblick arrangeras av Energimyndigheten och vänder sig till företag, myndigheter, forskare och andra offentliga och privata aktörer för vilka energifrågan har en viktig roll.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!