VindkraftVindkraftplanerna halveras – boende ändå upprörda
30/08/2021 1min lästid

Vindkraftplanerna halveras – boende ändå upprörda

30/08/2021 1min lästid
Vindkraftplanerna halveras – boende ändå upprörda

Genrebild. Foto: Ferdinand Stohr / Unsplash

Byggplanerna väcker kritik i byn Käymävaara.

Energibolaget Vattenfall kommer nästan halvera satsningarna på att bygga nya vindkraftverk i två planerade vindkraftparker i Pajala kommun.

– Den tekniska utvecklingen sedan vi började har gått snabbt och därför kan vi nu använda färre, men högre och kraftfullare implantat, säger Peter Stedt, kommunikationschef på Vattenfall, till Folkbladet.

Byn Käymävaara ligger som närmast en kilometer från den planerade bebyggelsen. Men under det senaste året har byggplanerna väckt kritik i byn med 26 invånare.  

–  Blir parken av vet vi inte vad vi ska göra, om vi överhuvudtaget kan bo kvar. Ljudet, ljuset, utsikten blir en katastrof, säger Tobias Wiggefors, som nyligen flyttade till byn med sin fru och deras åtta barn.

Antalet vindkraftverk som planeras i Käymävaara och Selkävaara halveras från 58 vindkraftverk till 25–30 och med 75 procent mindre parkyta.

Men Käymävaara by kommer dock fortfarande att vara ”omringad” av snurrorna, skriver tidningen, dock kommer vindkraftverken att stå glesare än i den ursprungliga planen, uppger Stedt till Folkbladet.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!