VattenkraftLångå kraftverk moderniseras
25/05/2012 2min lästid

Långå kraftverk moderniseras

25/05/2012 2min lästid
Långå kraftverk moderniseras

Arbetena har redan påbörjats och beräknas vara klara i oktober i år.

Fortum investerar i Långå kraftverk tillsammans med Svenska Kraftnät och Härjeåns. Turbinernas reglersystem byggs om och all elektrisk utrustning byts ut. Arbetena har redan påbörjats och beräknas vara klara i oktober i år.

Långå kraftverk vid Ljusnan togs i drift 1973. Nu är det dags att  bygga om turbinerna och förse dem med ett säkrare och miljövänligare reglersystem. All elektrisk utrusning moderniseras såväl under jord som ovan jord när kraftverket får nya ställverk och ett nytt kontrollsystem.

–     Vi gör stora investeringar varje år för att modernisera och förbättra vattenkraften och nu har turen kommit till Långå. När vi är klara kommer vi att kunna köra anläggningen betydligt effektivare och med förbättrad personsäkerhet samtidigt som risken för negativ miljöpåverkan, exempelvis oljeläckage från turbinerna, minskar avsevärt, berättar Arne Sjögren på Fortum som är ansvarig för projektet.

Långå kraftstation är utrustad med två aggregat som tillsammans ger en effekt på 156 MW. Den årliga produktionen i anläggningen uppgår till ca 407 GWh. När renoveringen är klar kommer samma mängd vatten att avledas som tidigare. Produktionen av uthållig energi blir säkrare och stabilare. Det är bra, inte minst mot bakgrund av att vattenkraften behövs som balanskraft för vindkraften de dagar det inte blåser. Fortum investerar årligen cirka 100 miljoner Euro i den nordiska vattenkraften.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!