Uncategorized
3 min lästid

Lecznar bygger nya internationella relationer inom byggbranschen

17:e juni 2016, 14:06
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Lecznar Byggkonsult AB är ett företag som satte sin fot i byggbranschen år 2006 och har sedan dess vuxit stadigt och fått en brett erkännande för sitt kunnande och sin verksamhet. Som företagsnamnet uttrycker så är man ett byggkonsultföretag, man har en verksamhet som bygger på att man skapar, förmedlar och följer upp kontakter mellan främst polska och svenska byggföretag. För det mesta så är Lecznar delaktiga i relativt stora projekt, som exempelvis nybyggnationer av bilhallar och ICA Maxi butiker. Ett referensprojekt som man nyligen deltagit i är bygget av Volkswagens nya anläggning vid Kungens kurva.

Företaget bygger på konceptet att man vill kunna hitta och erbjuda en helhetslösning åt svenska byggföretag som är huvudentreprenörer för diverse olika projekt.

– Idag är det väldigt krävande att leta reda på och köpa underentreprenörer. Det är där vi kommer in. Vi kommer med en helhetslösning och hittar de alternativ som är bäst för varje del av bygget, allt från betongarbete till det invändiga arbetet. Egentligen kommer vi in i projektet direkt efter markarbetet är klart och stannar till slutet, berättar Walenty Lecznar, en av grundarna för Lecznar Byggkonsult AB.

Att man kan erbjuda så pass många tjänster visar på en flexibilitet inom företaget. Dessutom är man väldigt noga med att ha en tät kontakt med kunderna och att kunna bemöta de specifika krav som varje enskilt projekt kräver. Ett krav som brukar vara återkommande är miljöaspekten. Detta är något som Lecznar tidigt i processen tar hänsyn till och när man väljer underentreprenörer så är miljöfrågan en stor del av beslutet. Exempelvis så tar man stor hänsyn till ifall man har något miljöcertifikat och man ser till att de företag man jobbar med följer de riktlinjer som finns för dessa frågor inom Europa.

– Vi har ett krav på de företag vi jobbar med att de ska ha samma kompetens och kunskap som de i Sverige. Så i ett tidigt stadium tar vi reda på att de företagen kan bemöta våra krav så att det inte uppkommer komplikationer under byggets gång. Dessutom kan vi erbjuda de utländska byggföretagen kompletterande utbildningar här i Sverige för att ytterligare motsvara dessa krav och höja kompetensen, säger Walenty Lecznar.

Till en början hade konceptet svårt att nå ut på marknaden då många svenska byggföretag var försiktiga med att anlita utländska byggföretag. Idag ser branschen annorlunda ut, skillnaderna mellan olika länder har krympt och den generella kunskapen är i stort sett densamma runt om i Europa.

– Vi är stolta Vi är stolta över att vi från starten har jobbat väldigt medvetet med att se till att alla krav som ställs verkligen uppfylls. Vi försäkrar oss om att de företag vi jobbar med förhåller sig till Sverige och de specifikationer som finns här. Dessutom är vi glada över att kunna utveckla och erbjuda ett samarbete mellan olika länder. Vi tycker att vi alla kan lära något av varandra. Det som den svenska byggbranschen är specialister på kan de utländska företagen ta lärdom av, och tvärtom, säger Walenty. Vi är övertygade att vi kommer att kunna utöka samarbetet till en annan nivå där vi även förmedlar polska, engelsktalande, byggnadsingenjörer.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0