2021-03-17 SKF börjar med självkörande el-lastbilar https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/03/bbdfbfe58ff9cedc_800x800ar.jpg

SKF börjar med självkörande el-lastbilar

Autonom elektrisk lastbil på SKF i Göteborg. Fotograf: Einride
Autonom elektrisk lastbil på SKF i Göteborg. Fotograf: Einride
Tillverkning
Transport

SKF testar nu en självkörande elektrisk lastbil tillsammans med techbolaget Einride för att frakta gods på allmänväg mellan fabriken och lagret i Göteborg.  

– Vi har beslutat att minska vår CO2 påverkan med 40 procent från godstransporter under en tio års period till 2025. Vi genomlyser därför hela vårt logistikflöde ur ett CO2 perspektiv. Det här är ett exempel på initiativ som ger oss nya möjligheter att skapa effektiva, hållbara och autonoma logistikflöden som bidrar till våra mål, säger Mattias Axelsson Global Logistics Manager på SKF.

För SKF är autonoma fordon inget nytt. Idag används självkörande truckar, Automated Guided Vehicles (AGV), inne i fabriker och lager. Det finns också långt framskridna planer på att ta fram en lösning för autonom på- och avlastning av lastbilen, som kan frakta uppemot tio ton åt gången. Att framföra förarlösa fordon på allmän väg kräver dock ett särskilt tillstånd från Transportstyrelsen, vilket de båda bolagen planerar att söka tillsammans.

– I och med partnerskapet med SKF har vi nu kunder i alla våra prioriterade kundsegment: handel, konsumtionsvaror och industrivaror, vilket vi är väldigt stolta över. Tillsammans med dem kommer vi lära oss och växa snabbt, säger Jonas Hernlund, kommersiell chef på Einride. 

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!