2021-01-28 Nytt affärsområde hos Volvo – fokus på elektrifiering https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/12/volvo-ledning-webb.jpg

Nytt affärsområde hos Volvo – fokus på elektrifiering

Foto: Volvo
Foto: Volvo
Transport

Volvokoncernen bildar affärsområdet Volvo Energy med fokus på att accelerera elektrifiering.

Volvo Energy ska stärka Volvokoncernens kommersiella hantering av batterier över livscykeln samt kunderbjudandet av laddningsinfrastruktur. Samtidigt ska  miljöpåverkan från elektriska och hybridelektriska kommersiella fordon och maskiner minskas genom att använda batterier ges ett andra liv inom olika användningsområden, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

– Vi ser ett stort och växande intresse hos många kunder för elektriska fordon och maskiner. Det är en väldigt glädjande utveckling som skyndar på omställningen till mer hållbara transportlösningar, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef.

Volvo Energy blir ett affärsområde med fullt resultatansvar. Det kommer dels att ha en intern roll där det tillhandahåller batterier och laddningslösningar till koncernens övriga affärsområden och dels en extern roll där det erbjuder använda, renoverade batterier till kunder  för olika användningsområden. Volvo Energy kommer även ha ett koncernansvar för väteinfrastrukturlösningar för bränslecellselektriska fordon. Enligt Volvo kommer samarbeten med olika partners och aktörer i ekosystemet att vara en central del av verksamheten. 

Det nya affärsområdet kommer att ledas av Joachim Rosenberg som är medlem av Volvos koncernledning och ordförande för UD Trucks. Med start i februari 2021 kommer Joachim Rosenberg att ansvara för arbetet med att bygga upp Volvo Energy samtidigt som han fortsätter att leda UD Trucks och förbereda överföringen av ägarskapet till Isuzu Motors.

Det nya affärsområdet kommer att rapporteras inom segmentet Lastbilar i koncernens finansiella rapportering.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!