Transport & Logistik Transport
2 min lästid

Nu startar konkurrenterna miljardsamarbetet

2:a november 2020, 13:52
Nu startar konkurrenterna miljardsamarbetet
volvo lastbilar
Anna Sjöström Anna Sjöström
Like 0

Volvokoncernen och Daimler Truck AG tecknar bindande avtal för nytt bränslecellsföretag.
Enligt avtalet ska Volvokoncernen förvärva hälften av aktierna i Daimler Truck Fuel för cirka 6,5 miljarder kronor.

Planerna presenterades i april och nu skriver de båda konkurrenterna på avtalet.

Volvokoncernen förvärvar 50 procent av andelarna i Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG för cirka 0,6 miljarder euro, cirka 6,5 miljarder kronor, på skuldfri basis. Transaktionen förväntas slutföras under första halvåret 2021. Affären är fortfarande föremål för granskning av berörda konkurrensmyndigheter samt andra godkännanden. 

Volvokoncernen och Daimler Truck AG kommer att äga lika delar i samriskbolaget, men fortsätter att vara konkurrenter inom alla andra områden som fordonsteknologi och bränslecellsintegration i lastbilar.

Båda företagens mål är att börja med kundtester av lastbilar med bränsleceller inom cirka tre år och att vara i serieproduktion under andra halvan av detta decennium.

Utöver lastbilar finns det även andra användningsområden för denna typ av bränslecellsystem. Samriskbolaget kommer att utveckla ett system med flera prestandautföranden, inklusive ett dubbelsystem med 300 kW kontinuerlig effekt för tunga långväga transporter med lastbil. Baserat på de krävande förhållandena i tunga lastbilstillämpningar är produkterna också idealiska för andra användningsområden så som stationär elproduktion.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0