2020-10-07 Försök med solpaneler på lastbilar https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/10/lastbil-solceller2-scaled.jpg

Försök med solpaneler på lastbilar

Lastbil med solceller
Projektet ska ta reda på om elproduktionen från solpanelerna kan förlänga räckvidden på el för en hybridlastbil Foto: Scania
Transport
Vägar

I ett utvecklingsprojekt ska solpaneler installeras på ett lastbilssläp för kommersiell drift. Syftet är att testa hur mycket elproduktionen från solpanelerna kan förlänga räckvidden på el för en hybridlastbil. Projektet har fått finansiering av Vinnova. 

Teoretiska beräkningar från Uppsala Universitet visar på bränslebesparingar på mellan fem och tio procent i Sverige och på mellan cirka tio och tjugo procent i Malaga i Spanien.  
Test i kommersiell drift kommer att genomföras under 2021.
 
Projektet består av följande aktörer; Midsummer som tillverkar de lätta, flexibla och tunna solpanelerna till lastbilstrailern, Scania som bygger hybridlastbilen, Uppsala Universitet som projektleder, Eksjö Maskin & Truck som bygger släpet, Ernst Express som kommer att köra lastbil och släp i kommersiell drift, samt Dalakraft som är elnätsägare vid Ernst Express anläggning och ansvarar för matningen till elnätet.  

I juni 2020 meddelade Vinnova att projektet får finansiering med 8,3 miljoner kronor för steg två, deltagarna i projektet står för motfinansiering.  

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!