2020-08-04 SMHI sålde enhet till exchef https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/08/nautical-vessel-4113071_1920.jpg

SMHI sålde enhet till exchef

Fartyget på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Pixabay/cc
Fartyget på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Pixabay/cc
Transport

När SMHI lade ner sin enhet Sjöfart såldes den till en tidigare chef utan någon oberoende värdering eller budgivning, rapporterar DN. Enligt en upphandlingsspecialist kan det röra sig om olaglig stadsstöld.

Enheten Sjöfart har i mer än 30 år gjort prognoser för fartyg jorden runt för att undvika oväder och köra mer klimatsmart. Enheten har gett SMHI intäkter på runt 45 miljoner om året.

I maj bestämde SMHI att Sjöfart skulle läggas ner. då verksamheten inte betraktades som lönsam. Enheten såldes till en tidigare chef för 5,5 miljoner kronor, trots att det enligt DN finns flera tänkbara intressenter.

Björn Skarp, som är jurist på Upphandlingsmyndigheten, säger att SMHI kan ha sålt till underpris, vilket i så fall räknas som olaglig statsstöd. Om EU-kommissionen kommer fram till att SMHI brutit mot lagen måste SMHI återkräva stödet från köparen.

– Det drabbar stödmottagaren, i det här fallet företaget som har fått köpa verksamheten. Kommissionen räknar då sannolikt ut mellanskillnaden mellan det marknadsmässiga priset och det pris som betalades. Stödmottagaren är även skyldig att betala ränta på det olagliga stödet, säger Skarp till DN.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!