2020-06-01 Scania planerar omfattande nedskärningar https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/07/Scania-lastbilar-stoppas.jpg

Scania planerar omfattande nedskärningar

Scania stoppar leverans av 2000 lastbilar
Foto: Wikimedia Commons.
Transport

Så många som 5 000 anställda kan komma påverkas nu när Scania väljer att banta den globala arbetsstyrkan i coronakrisens spår.

– Coronakrisen medför att Scania tvingas till en lägre aktivitetsnivå som gör att vi nu uppskattar att vi har en övertalighet på 5 000 personer i den globala organisationen. Detta inkluderar en översyn av upp till 1 000 tjänstemannapositioner vid huvudkontoret i Södertälje, säger Scanias vd och koncernchef Henrik Henriksson i ett pressmeddelande och tillägger:

– Vi bedömer att det kommer att dröja lång tid innan marknadsefterfrågan är tillbaka på samma nivåer som före coronakrisens utbrott och måste anpassa hela organisationen till den nya situationen redan under detta år. Det handlar om företagsövergripande åtgärder och varsel är inte uteslutet. Åtgärderna omfattar även delar av Scania som normalt inte påverkas av kortsiktiga förändringar i produktionsvolymen.

Minska antalet konsulter

En lösning som diskuteras är att dra ner på konsulterna. Främst är det anställda inom den globala försäljnings- och serviceorganisationen och forskning och utveckling som påverkas av beslutet.
                                                                        
– Vi kommer som vanligt på Scania att jobba för att minimera påverkan på anställda, även i dessa tuffa tider. Inom PTK är vi överens med företaget om fortsatt avveckling av konsulter, förklarar Lisa Lorentzon som är arbetstagarrepresentant i Scanias styrelse.

Företagsledningen och de fackliga organisationerna inleder nu diskussioner om hur övertaligheten ska hanteras på organisationsnivå.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!