2020-05-20 Svenska exportföretag räknar med uppsägningar https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/05/sek-export-catharina-henriksson.jpg

Svenska exportföretag räknar med uppsägningar

Catharina Henriksson, ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK. Bildkälla: SEK
Catharina Henriksson, ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK. Bildkälla: SEK
Transport

Vart tredje svenskt exportföretag räknar med att minska antalet anställda i Sverige det närmaste halvåret, visar Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit.

Det statliga bolaget Svensk Exportkredit (SEK) finansierar exportföretag, deras underleverantörer och utländska köpare av svenska varor och tjänster. SEK märker att exportindustrin drabbas hårt av coronakrisen.

Vart tredje stort svenskt exportföretag, 30 procent, räknar med att minska antalet anställda i Sverige under det kommande halvåret.

– Att vart tredje exportföretag räknar med uppsägningar är illa nog, men vi ser en risk att det kan bli ännu värre eftersom ekonomin utvecklas sämre än väntat. Coronapandemin slår hårt mot exportnäringen och kraftfulla insatser från regeringen är avgörande för många företag, säger Catharina Henriksson, ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK i ett pressmeddelande.

Det är främst i Sverige exportföretagen planerar att dra ner. Bara ett av tio, 11 procent, räknar med uppsägningar utomlands under det kommande halvåret.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!