2019-11-11 Nya yrkesvägar genom digitaliseringen https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/11/transport-transportforbundet.jpg

Nya yrkesvägar genom digitaliseringen

Foto: Transportföretagen
Transport

Transportföretagen har låtit kartlägga det framtida rekryteringsbehovet inom transportsektorn med rapporten ”Kompetensförsörjning när transportsektorn digitaliseras 2.0”

– Som vi ser det kommer jobben inom transportsektorn att finnas kvar och rekryteringsbehovet kommer vara fortsatt stort även på längre sikt men anställningar och yrken kommer däremot anpassas till ny teknik, nya modeller och nya system. I den förändringsresa transportsektorn befinner sig i, har kompetenstillgången en central betydelse, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning, Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Fjärrstyrning, kundkontakt, logistikplanering

Sysselsättningen kommer troligtvis inte att påverkas omedelbart men däremot kommer behovet av kompetens att förändras med ökad efterfrågan på kunskaper inom nya teknikområden, skriver organisationen.

– Vi ser att flera jobb med dagens arbetsuppgifter, som exempelvis underhåll och service av äldre teknik, kommer att minska medan nya arbetsuppgifter växer fram inom till exempel fjärrstyrning, kundkontakt, logistikplanering och datastyrt underhåll, säger Caj Luoma.

Transportförbundet menar att det i god tid behövs planeras för en kompetensförsörjning som är anpassad till teknikskiftet.

– Ska Sverige ligga i framkant inom transportsektorns digitalisering krävs att vi har ett utbildningssystem som är dimensionerat efter transportsektorns rekryteringsbehov och som sett till innehåll svarar emot den tekniska utvecklingen. Konkret innebär det att det finns tillräckligt antal elevplatser inom gymnasieskolans fordons- och transporttekniska utbildningar, att utbildningarna är relevanta och att vi framöver har ett mer flexibelt och snabbare system för revideringar av läroplaner, avslutar Caj Luoma.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!