2019-09-11 Handeln minskar – logistikbranschen eldar på https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/09/e1d19004-0935-4526-8a58-768ea2c203d9.jpg

Handeln minskar – logistikbranschen eldar på

Bild: Manpowergroup
Bild: Manpowergroup
Transport & Logistik

Transport- och logistiksektorn visar upp fina siffror, i motsats till handeln som tappar. Det visar Manpowergroups senaste arbetsmarknadsbarometer där de gör en prognos för anställningsbehovet under årets fjärde kvartal.

– Villkoren för handeln har blivit allt tuffare under de senaste åren, det avspeglas i arbetsgivarnas minskade prognos för sysselsättningen. Däremot växer e-handeln och med den kommer ett ökat behov av snabba leveranser och hög service. Prognosen visar att transport- och logistiksektorn har stort behov av fler medarbetare i höst, säger Per Johansson, vd för Manpowersgroups Experis i Sverige, i ett pressmeddelande. 

Tapp på 20 procent

Sysselsättningstrenden för handeln landar på -3 procent, ett tapp på hela tjugo procentenheter, jämfört med motsvarande period förra året. Transport och logistik får en prognos på +12 procent, hela åtta procentenheter starkare än motsvarande period förra året.

Prognosen bygger på frågor till svenska arbetsgivare, som får ange om de tror att sysselsättningen ökar eller minskar. För Sverige som helhet ligger prognosen på +10 procent för fjärde kvartalet. Det är den starkaste siffran på två år. 

Svenska branscherna med bäst prognoser:

  1. Hotell- och restaurangbranschen, +14 procent
  2. Offentlig sektor, +14 procent
  3. Tjänstesektorn (finans-, fastighets- och uppdragssektorn), +12 procent
  4. Transport- och logistiksektorn, +12 procent
  5. De gröna näringarna (jordbruk, skogsbruk och fiske), +9 procent

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!