2019-02-04 Stoppade dieseltjuv – åtalas för olaga frihetsberövande https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/02/hampe-mobarg-webb.jpg

Stoppade dieseltjuv – åtalas för olaga frihetsberövande

Hampe Mobärg. Foto: Maskinentreprenörerna
Hampe Mobärg. Foto: Maskinentreprenörerna
Infrastruktur
Transport & Logistik
Vintern 2017 fångade Niklas Krämer, maskinförare vid Närlunda schakt på Ekerö, tillsammans med en kollega en dieseltjuv och överlämnade honom till polisen. Nu står Niklas åtalad för olaga frihetsberövande och brott mot kameraövervakningslagen.

Det hade nämligen gått för många timmar mellan brottet och gripandet, och dessutom får man inte sätta upp övervakningskameror utan tillstånd, något som Niklas och hans kollega gjort för att bevaka företagets fordon, det skriver Maskinentreprenörerna, ME, i ett pressmeddelande.

Solna tingsrätt

Tisdagen den 5 februari ska Niklas Krämer infinna sig i Solna tingsrätt.

–Fullständigt absurt, Niklas agerar för att stoppa de stölder som företaget systematiskt utsatts för, får fast på tjuven som erkänner brottet, men som omgående släpps på fri fot av polisen och sedan försvinner spårlöst, kommenterar Hampe Mobärg, vd för branschorganisationen Maskinentreprenörerna, ME.

– Jag har full förståelse för Niklas. Det försvinner diesel för miljardbelopp, nästan helt utan rättsliga påföljder. Det handlar om etablerade internationella ligor som stjäl både diesel och fordon. Det är ett enormt problem för våra medlemmar och för andra branscher. Det drabbar inte bara enskilda företagare hårt utan skapar dessutom ökade kostnader för hela samhället. Att Niklas när han försöker stoppa eländet – en hedervärd handling, kan man tycka – istället för att bli belönad blir åtalad på tekniska grunder, är fullständigt bisarrt, och naturligtvis helt förödande för tilltron till rättsväsendet. Vi från ME ger honom allt vårt moraliska och praktiska stöd, fortsätter Hampe Mobärg.

Den kommande rättegången mot Niklas Krämer har uppmärksammats av såväl riks- som lokalmedier, samt av kriminologen och rikskändisen Leif GW Persson, som aviserat att han ska vara med under rättegången. Han har också utlovat att han kommer att betala de böter som eventuellt tilldöms Niklas Krämer, avslutar ME.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!