2019-01-23 Hamnkonflikten är igång – landets hamnar i strejk https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/01/Göteborgs-Hamn.jpg

Hamnkonflikten är igång – landets hamnar i strejk

Hamnstrejken påverkar hela landet
Bildkälla: Göteborgs Hamn
Hamnar
Transport
Transport & Logistik

Hamnkonflikten, som grundar sig i Svenska Hamnarbetarförbundets krav på ett bättre kollektivavtal, har nu brutit ut i strejk. Det påverkar nu alla av landets hamnar.

Flera medier rapporterar på plats under onsdagsmorgonen om den pågående strejken vid 15 hamnar landet runt.
Bakgrunden är att Svenska Hamnarbetarförbundet kräver ett nytt kollektivavtal och har tackat nej till förslagen från både Sveriges Hamnar och de medlare som utsetts för att lösa konflikten. I samband med att förbundet hotade med strejk så kontrade Sveriges Hamnar med lockout.
– Vi hade omröstning om strejken, och 96 procent av våra medlemmar ville det, berättade Henrik Collvin, ordförande i avdelning 30 i Hamnarbetarförbundet i Malmö, till Sydsvenskan imorse.

Omkring 1000 arbetare deltar i hamnkonflikten

Cirka 1000 hamnarbetarna beräknas delta i strejken, som inleddes vid 07-tiden i hamnar i Gävle, Helsingborg, Holmsund, Karlshamn, Malmö, Sundsvall, Söderhamn och Umeå. Sedan utvidgas strejken till Stockholm och Göteborg, rapporterar SVT.
– Verksamheten blir försvårad och i vissa fall förhindrad. Vad vi tycker är mycket värre är att det påverkar hamnarnas kunder och deras möjlighet att få ut eller få in sina varor. Det kommer ganska snart att påverka de företagen och hota svenska arbetstillfällen och märkas för dig och mig, säger Mattias Dahl, vd på Transportföretagen, till Sydsvenskan.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!