Transport & LogistikDigitaliseringen öppnar upp Sverige för världen
19.09.2018 09:25 3 min lästid

Digitaliseringen öppnar upp Sverige för världen

19.09.2018 09:25 3 min lästid
– Jag ser positivt på Trafikverkets nya mål. Det kan komma att ta några år, men jag tror på en bra lösning, säger Göran Arkler, vd Transportindustriförbundet. Foto: Gustav Lindh 2016/Scania

– Jag ser positivt på Trafikverkets nya mål. Det kan komma att ta några år, men jag tror på en bra lösning, säger Göran Arkler, vd Transportindustriförbundet. Foto: Gustav Lindh 2016/Scania

"Målet är satt till 2030. Det är en utmanande uppgift".

Jessica Branschaktuellt
0

Handeln är inte vad det en gång var – Sverige och världen växer. Internationella åkerier trafikerar Sveriges vägar och billiga varor flygs in från Kina. Möjligheterna är fler än någonsin, men följs av minst lika många utmaningar. Transportindustriförbundet, en del av Transportföretagen, lyfter frågor om digitalisering, e-handel, de nya klimatmålen och ett utsuddande av gränser.

Sveriges transport har som mål att bli fossilfria till 70 procent 2030. En utmaning som heter duga om man frågar Göran Arkler, vd Transportindustriförbundet, ett av Transportföretagens nio förbund.

– Målet är satt till 2030. Det är en utmanande uppgift speciellt då det också är tänkt att större delen av transporten ska flyttas från väg till järnväg och sjö, vilket vi inte har kapaciteten för idag. Godsutvecklingen har varit väldigt positiv i Sverige, det har i sin tur betytt ökad trafik på vägarna, och det kommer betyda än mer tågtrafik när det blir verklighet. Hur ska vi lösa det?

Göran Arkler, vd Transportindustriförbundet, ett av Transportföretagens nio förbund. Bildkälla: Transportföretagen
Göran Arkler, vd Transportindustriförbundet, ett av Transportföretagens nio förbund. Bildkälla: Transportföretagen

Sveriges transportnäring har gått igenom många förändringar och utvecklas ständigt. E-handeln har en stor påverkan på både struktur och möjligheter. Idag är det vanligt att företag bygger upp mindre lokala nav för att samla inkommande leveranser, för att sedan skicka ut dem i angränsande områden. Något som ytterligare påverkar trafikering men också den logistiska strukturen som helhet.

Hållbart, säkert och miljövänligt

Att transportbranschen står inför en logistisk omstrukturering är en sak, med den nya lösningen präglas av tuffa krav, det ska både vara hållbart, miljövänligt men framför allt säkert. Trafikverket har i sin infrastrukturproposition lagt undan 622 miljarder till 2028 på Sveriges transportindustri.

– Jag ser positivt på Trafikverkets nya mål. Det kan komma att ta några år, men jag tror på en bra lösning.

Digitaliseringen

Med nya satsningar kommer moderniseringar, innovation och nya tekniker. Artificiell intelligens och digitalisering är på god väg in i transportbranschen.

– Självkörande bilar står på tröskeln. Nu är det inte lågt kvar tills de kommer in på riktigt i yrkestrafiken. Det går mycket fortare än vad vi först trodde. Starkt kopplat till detta är också självklart miljömålen och eldrivna bilar vilket kanske är en av de drivande orsakerna.

Vill samla bransch och beslutsfattare

Det händer mycket som sagt. Inte minst är det valår i år. Eftersom det är valår höll Transportföretagen en konferens i maj, för att samla bransch och beslutsfattare för att lyfta för branschen stora, viktiga frågor.

– Eftersom riksdagsvalet präglar 2018 arrangerade Transportföretagen en konferens i maj, med syfte att lyfta branschens högaktuella frågor som exempelvis hållbarhetsfrågan och transportpolitik för hela Sverige att leva, tillsammans med bransch och politiska beslutsfattare.

– Hållbarhetsfrågan är ständigt aktuell för vår bransch och i november kommer Transportföretagen att dela ut vårt Hållbarhetspris till ett företag som visar ambition och vilja att genom innovation och entreprenörskap bidra till det transportsmarta samhället.

 

Fakta

Transportföretagens Hållbarhetspris

Transportföretagens hållbarhetspris syftar till att uppmärksamma och belöna personer och organisationer som arbetar för en mer hållbar transportsektor. Genom att lyfta fram en mångfald av goda exempel på det hållbarhetsarbete som bedrivs kan fler inspireras till att fortsätta arbetet mot ett mer hållbart samhälle.

Priset riktar sig till personer och organisationer som är verksamma inom transportsektorn som har visat vägen mot en mer hållbar utveckling ur såväl miljömässiga som ekonomiska och sociala aspekter. Ett viktigt arbete, inte minst eftersom Transportsektorn dels står för en stor del av utsläppen, dels fungerar som en tillväxtmotor för Sveriges ekonomi. Miljövänligare transporter är därför en viktig del i omställningen mot ett hållbart samhälle, menar Transportföretagen.

Mer om bransch- och arbetsgivarorganisationens satsningar på: www.transportforetagen.se

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!