2018-08-10 Rekordtillväxt i Jönköping https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/08/jonkoping-logistik.jpg

Rekordtillväxt i Jönköping

Översikt över staden i skymning. Bildkälla: Destination Jönköping
Översikt över staden i skymning. Bildkälla: Destination Jönköping
Transport & Logistik

Det händer mycket i Jönköping just nu. Kommunen är bland de tio största i landet och ökar årligen med tusentals nya invånare. Som knutpunkt mellan storstadsregionerna Göteborg, Stockholm, Malmö och Köpenhamn finns här en mötesplats för både näringsliv, handel och människor.

– Jönköping har länge verkat som ett logistiskt nav. Staden grundades faktiskt tack vare sitt fina handelsläge 1284 och i drygt 700 år har vi varit en naturlig plats för handel och logistik. Läget är till stor fördel, då vi har både väg, järnväg och flygplats som knyter oss till närliggande storstadsregioner, säger Sven Rydell, Näringslivschef Jönköpings kommun.

Sven Rydell, Näringslivschef Jönköpings kommun. Foto: Sara Landstedt
Sven Rydell, Näringslivschef Jönköpings kommun.
Foto: Sara Landstedt

Industrier möts

Jönköping har historiskt sett varit en industriort, med flera industrier som drivit stadens utveckling framåt. Idag fortsätter stadens näringsliv att växa, men mot en annan typ av industri.

– Vi är den mest blandade kommunen rent näringslivsmässigt efter Stockholm. Speciellt eftersom vi har en härlig mix av handel, logistik, produktion och en snabbt växande tjänstesektor. Besöksnäringen utvecklas snabbt, bland annat tack vare Elmia som är en av Sveriges viktigaste platser för mässor och möten. mötesområden.

Höghastighetsjärnvägen

Kommunen fortsätter att växa och trots viss växtvärk ser framtiden ljus ut. Bland annat skrev Jönköpings kommun tillsammans med Tranås, Värnamo och Region Jönköpings län sina avtal med Sverigeförhandlingen 2017.

– Vi har en rekordtillväxt just nu. Det gäller både företag och invånare. I kommunen investeras mycket i nya bostäder, verksamhetslokaler och en infrastruktur som klarar av den växande befolkningen. Vi genomför stora stadsomvandlingsprojekt för att hinna med i utvecklingen. Höghastighetsbanan skulle vara ett fantastiskt tillskott och knyta samman Jönköping ytterligare med omkringliggande städer. Det ser vi fram emot.

Samarbete kommuner mellan

Jönköping kommun jobbar tätt tillsammans med omkringliggande kommuner. Genom att komplettera varandra i fråga om industrimark, boende och andra utvecklingsfrågor skapas ett vinnande koncept.

– Vi samverkar gärna med våra kommuner runt omkring, inte minst inom logistik och handel. Det finns en lång tradition av samarbete och i takt med att Jönköping växer gynnas även kommunerna omkring och där kan vi hjälpa varandra att möta framtidens behov.

Text: Jessica Nejman

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!