2021-03-19 Norra Skog satsar på tågtransporter för rundvirke https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/03/inlandstag_webb_sandra_lee_pettersson_1920x1280.jpg

Norra Skog satsar på tågtransporter för rundvirke

Foto: Norra Skog
Foto: Norra Skog
Järnväg
Trä
Transport

Skogsägarföreningen Norra Skog och logistikföretaget Inlandståg går in i ett fördjupat samarbete för att skapa effektiva och klimatvänliga transporter av den förnyelsebara råvaran trä.

Samarbetet innebär att Inlandståg blir Norra Skogs primära leverantör för leveranser på tåg av rundvirke. Inledningsvis omfattar avtalet minst tre omlopp per vecka bland annat från Storuman, Hissmofors, Sikås, Bastuträsk och Ånge till framförallt Husum.

– Det här är verkligen helt rätt utefter våra medlemmar behov. Norra Skog är verksam över halva Sveriges yta och Inlandståget ger oss en flexibilitet att styra volymerna till de kunder som behöver den bäst, säger Patrik Jonsson, virkeschef vid Norra Skog. 

– Vi på Inlandståg är oerhört glada över samarbetet med Norra Skog och att vi ges möjligheten att utveckla både vår affär och Norra Skogs på både lång- och kort sikt, berättar Maria Cederberg, vd Inlandståg.   

I samband med samarbetet investerar Inlandståg i tågskyddsystemet ERTMS.

– Vi har tagit investeringsbesluten gällande ERTMS i en enig styrelse. Genom detta kommer vårt logistikerbjudande vara ännu mer fullskaligt och ge oss fler långsiktiga uppdrag framöver och skapa ytterligare en möjlighet att utveckla vår verksamhet vilket vi ser fram emot, förklarar Maria Cederberg

– Norra Skogs logistikbehov går till många mottagare i Norra Sverige men framförallt till de tre egna sågverken och till Husum Pulp AB där vi är delägare. Inlandstågs investering i ERTMS möjliggör transporter till Husum men det är också en viktig del för att Norra Skog ska kunna styra volymerna till föreningens andra kunder av både timmer- och massaved, berättar Patrik Jonsson.  

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!