BostadSkog avverkades av misstag – entreprenör stäms
03.02.2021 15:12 3 min lästid

Skog avverkades av misstag – entreprenör stäms

03.02.2021 15:12 3 min lästid

I juni skedde ett allvarlig misstag i Partille.

Myrna Whitaker
0

En 100 år gammal skog med stora naturvärden avverkades i somras av misstag i samband med bygget av bostadsområdet Gökegård vid Kåsjön i Partille, rapporterar Göteborgs-Posten.

Partilles kommunekolog Karin Lindblad Johansson ställer sig undrande till hur avverkningen kunde ske. ”Det var bedrövligt att se” säger hon.

Området omfattar 6 500 skog och avverkningen skedde i juni. Händelsen blev dock känd hos kommunen först efter semestern.  

Orsaken till avverkningen uppges vara oklarheter hos entreprenören Västmark Entreprenad, som kommunen nu polisanmält för miljöbrott.

– Vi anser att kommunen gjort allt för att kommunicera vilken mark som ska användas till vad, säger kommunens projektledare för Gökegård, Bojan Delipara till GP.

– I de ritningar och bygghandlingar som vi överlämnade till Västmark framkom tydligt vilka träd som skulle tas ner och vilka som skulle bevaras. Vi hade till och med satt ett vite på 60 000 kronor för skyddsvärda träd, så någonstans måste det ha brustit hos Västmark eller deras underentreprenör, fortsätter han.

Kommunen jobbar med att beräkna kostnaden för avverkningen för att kunna kräva pengar från entreprenören för att återställa skadan. Enligt Karin Lindblad är det en svårgissad summa, men hon tror det handlar om miljoner.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!