TräSveriges första vindkraftstorn i trä står klart
29/04/2020 1min lästid

Sveriges första vindkraftstorn i trä står klart

29/04/2020 1min lästid
Sveriges första vindkraftstorn i trä står klart

Tornet är 30 meter högt och restes igår den 28 april av bolaget Modvion som utvecklar vindkraftstorn i trä.

“Det här är ett stort genombrott som banar väg för nästa generations vindkraftverk.”

Sveriges första vindkraftstorn i trä står nu klart på Björkö utanför Göteborg. Under tisdagseftermiddagen restes tornet som är 30 meter högt, skriver Chalmers Ventures i ett pressmeddelande.

– Det här är ett stort genombrott som banar väg för nästa generations vindkraftverk. Laminerat trä är starkare än stål vid samma vikt och genom att bygga i moduler kan vindkraftverken bli högre, säger Otto Lundman, vd på Modvion AB, som utvecklar vindkraftstorn i trä.

Vindkraftstornet ska användas i forskningssyfte. Men redan 2022 kommer det första trätornet i kommersiell skala att byggas. Modvion har skrivit under avsiktsförklaringar med Varberg Energi om ett 110 meter högt torn och med Rabbalshede Kraft om 10 torn, minst 150 meter höga.

Tornet har byggts tillsammans med Moelven på limträfabriken i Töreboda.

– Trä har fantastiska egenskaper och vi behöver bygga mycket mer i trä om vi ska klara klimatmålen. För oss är det enormt inspirerande att delta i detta pilotprojekt där vi fått använda förnyelsebart trä i en konstruktion för framställning av förnyelsebar energi, säger Johan Åhlén, vd för Moelven Töreboda.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!