2020-04-30 Rekordstort område med trälägenheter står klart https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/04/industriutsläppFoto-av-form-PxHere-2.jpg

Rekordstort område med trälägenheter står klart

Peab har byggt sex niovåningshus med totalt 189 lägenheter, komplementbyggnader och garagelängor. Foto: Peab
Peab har byggt sex niovåningshus med totalt 189 lägenheter, komplementbyggnader och garagelängor. Foto: Peab
Passivhus
Projekt
Trä

I Skövde har Peab byggt Sveriges största bostadsområde med höga hus av trästomme. Området Frostaliden består av sex niovåningshus med totalt 189 lägenheter.

Trä är det dominerande materialet för såväl stomme som fasad, medan hisskärnor och trapphus är gjutna av betong. För att få stabilitet i de höga husen har man använt svajramar av stål som komplement till trästommen.

– Frostaliden har varit ett roligt och utmanande projekt. Inte minst konstruktionsmässigt där både projektering och produktion inneburit nya metoder och tillvägagångssätt för oss, säger Peabs arbetschef Robert Malmgren.

I projektet har Peab använt sig av lokala resurser och personal. Både trästommen, den värmebehandlade träfasaden och betongen kommer från lokala leverantörer i närområdet. De sex husen är byggda med så kallad passivhusteknik och fokus på att få så låg energiförbrukning som möjligt.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!